Uskoro u domaćinstvima samo aparati koji ispunjavaju standarde eko-dizajna

Srbija više neće biti adresa za proizvode koji ne prolaze na tržištu EU

EkologijaEULifestyleSrbijaU fokusuVesti

25.11.2021 08:01 Autor: Stefan Petrović 5

Srbija više neće biti adresa za proizvode koji ne prolaze na tržištu EU Srbija više neće biti adresa za proizvode koji ne prolaze na tržištu EU
Uskoro će na srpskom tržištu moći da se nađu samo proizvodi koji ispunjavaju specifične zahteve energetske efikasnosti, budući da su u procesu donošenja propisi... Srbija više neće biti adresa za proizvode koji ne prolaze na tržištu EU

Uskoro će na srpskom tržištu moći da se nađu samo proizvodi koji ispunjavaju specifične zahteve energetske efikasnosti, budući da su u procesu donošenja propisi koji određuju i regulišu zahteve eko-dizajna za televizore, mašine za sudove i veš, frižidere i zamrzivače, klime, kao i set top box uređaje, a sve u cilju usklađivanja domaće regulacije sa okvirom Evropske unije (EU).

Šta zapravo predstavlja koncept eko dizajna i na koji način on može da se implementira u domaće zakonodavstvo, ali i konkretno u praksi?

Iz Delegacije EU u Srbiji u razgovoru za Biznis.rs kažu da je eko-dizajn jedan od temeljnih koncepata modela cirkularne ekonomije koji predviđa da se proizvodi projektuju na način koji će omogućiti da im se maksimalno produži životni vek.

„Eko-dizajn se odnosi na sve faze životnog ciklusa proizvoda: od vađenja sirovine iz prirode, proizvodnje materijala i komponenata proizvoda, preko njegovog korišćenja i održavanja, do tretmana na kraju životnog veka, ponovne upotrebe, demontaže, upotrebe za energiju i konačnog odlaganja“, navode iz delegacije.

A šta ovo zapravo znači? Nečmetin Tokur, sa projekta EU za energetsko označavanje i eko-dizajn objasnio je ovaj proces na primeru veš mašine. Kako je naveo, građanima neće moći više da se desi da kupe mašinu koja, iako je energetski efikasna, ne može dobro da opere veš.

„Propisi u oblasti eko-dizajna propisuju minimum zahteva za energetsku efikasnost i druge ekološke performanse uređaja, ali i garantuju da će uređaj valjano da obavi svoju predviđenu funkciju. Na primer, ti propisi nalažu da najveći indeks performanse čišćenja bude obavezan za sve veš mašine na tržištu. Na taj način svi kupci imaju mogućnost da kupe kvalitetne proizvode, a proizvođači su prinuđeni da ih stalno inoviraju“, rekao je Tokur.

Foto: Pexels/cottonbro

On je dodao i da, zahvaljujući novim propisima, na tržištu Srbije više neće moći da završavaju proizvodi koji nisu zadovoljavali standarde EU, što je bio izuzetno čest slučaj u proteklim godinama.

Da smo na korak od ovakvog stanja stvari potvrđuje i novi Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije koji je usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srbije u aprilu ove godine, a prema kojem se proizvođači električnih aparata za domaćinstva obavezuju na poštovanje minimalnih zahteva koji se odnose na eko-dizajn proizvoda.

„Еko-dizajn je uključivanje aspekata životne sredine u projektovanje i konstrukciju proizvoda koji utiču na potrošnju energije, radi poboljšanja učinka proizvoda na životnu sredinu tokom njegovog celokupnog životnog ciklusa“, navodi se u Zakonu.

Takođe je navedeno i da će, ukoliko se ne poštuju pravila o eko-oznakama, odnosno ukoliko se na tržištu ipak nađu proizvodi koji ne zadovoljavaju jasne kriterijume, njihov prodavac biti novčano kažnjen u iznosu od 500 hiljada do milion dinara. 

Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije

Osim toga što eko-dizajn omogućava da se proizvodi lakše recikliraju i popravljaju, on ide na ruku i jednom dugoročnijem cilju koji je pred sebe stavila EU, a to je smanjenje potrošnje koje bi dovelo do kontrolisanijeg trošenja resursa.

„Potrebna nam je efikasna upotreba resursa: materijala i energije, kao i produženje radnog veka proizvoda, reciklaža na kraju životnog veka, itd. Upravo eko-dizajn uključuje sve ekološke aspekte jednog uređaja koji troši energiju – od faze projektovanja do njegovog odlaganja“, naglasio je Tokur.

Podsetimo, Akcioni plan za cirkularnu ekonomiju koji je proizašao iz Zelenog sporazuma, krovnog dokumenta Evropske unije za održivi razvoj, EU je usvojila u martu 2020. godine. Kako se navodi u preambuli EU Direktive o eko-dizajnu, 80 odsto zagađenja životne sredine i 90 odsto troškova proizvodnje rezultat su odluka donetih u fazi projektovanja proizvoda. Srbija je u procesu transponovanja ove direktive u nacionalno zakonodavstvo.

Sam regulatorni okvir ipak nije dovoljan za unapređenje sistema. Potrebno je da se novousvojeni propisi primene. Zbog toga, dok nadležni organi rade na transponovanju direktiva o eko-dizajnu u Srbiji, projekat EU za energetsko označavanje i eko-dizajn proizvoda radi na izgradnji kapaciteta za njihovu primenu, pre svega tela za ocenjivanje usaglašenosti, kao i tržišne inspekcije. Tako će, kada ovi propisi budu doneti, ključni akteri koji treba da ih sprovedu za to već biti osposobljeni.

U septembru je održan kurs „Sprovođenje mera eko-dizajna i energetskog označavanja proizvoda“, koji su pohađali predstavnici pet tela za ocenjivanje usaglašenosti, Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Akreditacionog tela Srbije i drugih ključnih aktera. 

Inače, podrška Evropske unije energetskom sektoru u Srbiji vredna je više od 830 miliona evra za period od 2000. godine do danas. Energetski sektor je u fokusu EU jer ima izuzetno veliki efekat na sve ostale sektore u društvu. Projekti koje EU sprovodi u energetskom sektoru smanjuju zavisnost od fosilnih goriva, povećavaju korišćenje obnovljivih izvora energije i povećavaju energetsku efikasnost.

  • Mega Tzar

    25.11.2021 #1 Author

    Još da zabrane Matijeviću da uvozi meso sa isteklim rokom trajanja i eto napretka.

    Odgovori

  • GocaBG

    25.11.2021 #4 Author

    I to da docekamo….

    Odgovori

  • BOLEK

    12.3.2023 #5 Author

    Ma nece se to desiti kod nas nikada to su samo price

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...