Evropsko tržište kapitala se dobro drži, likvidnost prema očekivanjima

ECB će reagovati ukoliko bude potrebno, za sada nema razloga za brigu

BerzaEUInvesticijeNovacVesti

21.3.2022 09:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

ECB će reagovati ukoliko bude potrebno, za sada nema razloga za brigu ECB će reagovati ukoliko bude potrebno, za sada nema razloga za brigu
Evropska centralna banka će preduzeti potrebne korake ako vidi efekte drugog talasa inflacije i smanjenje srednjoročnih inflatornih očekivanja, rekao je potpredsednik Evropske centralne banke... ECB će reagovati ukoliko bude potrebno, za sada nema razloga za brigu

Evropska centralna banka će preduzeti potrebne korake ako vidi efekte drugog talasa inflacije i smanjenje srednjoročnih inflatornih očekivanja, rekao je potpredsednik Evropske centralne banke Luis de Gindos (Luis de Guindos Jurado) za nemačke novine Handelsblatt.

Ranije ovog meseca, ECB je ubrzala svoj izlazak iz nekonvencionalnih podsticaja vrednih desetine milijardi evra, a kao rezultat toga veliki investitori su pojačali svoje opklade na više kamatne stope centralne banke evra.

De Gindos je rekao da će efekti drugog talasa biti „odlučujući faktori“ za centralnu banku. „Ako ih uočimo, svakako ćemo delovati“, izjavio je bivši španski ministar ekonomije, prenosi Reuters.

Upitan o rizicima za evropski finansijski sistem zbog rata u Ukrajini, De Gindos je rekao da nema uskih grla u likvidnosti, da kompanije emituju obveznice i da su akcije nestabilne, ali bez „dramatičnog razvoja“.

On je na tržištu kapitala primetio rast margina za robne derivate koji su zauzvrat rezultirali povećanim kolateralom za pokriće otvorenih pozicija.

„Ali prema našim zapažanjima, oni koji se suočavaju sa ovim rastom do sada bili su u mogućnosti da ih ispune“, rekao je on.

  • ZVE84

    21.3.2022 #1 Author

    Sve je neizvesno zbog veštački izazvane inflacije….

    Odgovori

  • Dragana

    21.3.2022 #2 Author

    Sobzirom na desavanja sve je to ocekivano.

    Odgovori

  • GOCA BG

    21.3.2022 #3 Author

    Meni je sve to neizvesno…

    Odgovori

  • zoran

    28.3.2022 #4 Author

    Samo stampajte eurice i delite ih ko zadnje 2 godine i nece biti problema.
    Imacemo venu hleba od 50 eura, litar dizela 15 eura i stotine hiljada demonstranata na ulicama Evrope do kraja godine.

    Odgovori

  • Gaga45

    28.8.2022 #5 Author

    Ma nikad se tu ne zna jos

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...