Rekordan profit najveće naftne kompanije

Saudi Aramco uvećao zaradu za 124 odsto

InvesticijeNovacSvetVesti

21.3.2022 09:12 Autor: Vladimir Jokanović 3

Saudi Aramco uvećao zaradu za 124 odsto Saudi Aramco uvećao zaradu za 124 odsto
Državna naftna kompanija Saudijske Arabije saopštila je da je njen neto profit u 2021. godini porastao za 124 odsto na 110 milijardi dolara u... Saudi Aramco uvećao zaradu za 124 odsto

Državna naftna kompanija Saudijske Arabije saopštila je da je njen neto profit u 2021. godini porastao za 124 odsto na 110 milijardi dolara u odnosu na 49 milijardi dolara u prethodnoj godini. Kompanija Saudi Aramco, koja je najveći svetski izvoznik nafte, najavila je da će povećati ulaganja u proizvodnju nafte kako bi zadovoljila rastuću globalnu potražnju.

Aramco je ostvario neto prihod od 88,2 milijarde dolara u 2019. godini, pre nego što je pandemija Covid-19 pogodila svetska tržišta, što je rezultiralo ogromnim gubicima za sektor nafte i avijacije, prenosi Al Jazeera. Zahvaljujući snažnom oporavku cena nafte u prošloj godini Aramco je ostvario rekordan profit.

„Naši finansijski rezultati su svedočanstvo naše finansijske discipline, fleksibilnosti i čvrstog fokusa na našu dugoročnu strategiju rasta. Iako su se ekonomski uslovi značajno poboljšali, izgledi su i dalje neizvesni zbog različitih makroekonomskih i geopolitičkih faktora“, naveo je izvšni direktor kompanije Amin Naser.

On je naveo da je energetska bezbednost najvažnija za milijarde ljudi širom sveta, zbog čega Aramco nastavlja da povećava kapacitete za proizvodnju sirove nafte. Istovremeno, Naser je istakao da investicioni plan kompanije cilja i sve veću dugoročnu potražnju za pouzdanom, pristupačnom i sve sigurnijom i održivijom energijom.

Cene nafte porasle su za više od tri odsto u ponedeljak ujutru (CET) zbog neizvesnosti snabdevanja usled ukrajinskog sukoba. Referentna nafta Brent premašila je cenu od 111 dolara za barel, dok je američka nafta WTI poskupela na 108,30 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta OilPrice.

  • ZVE84

    21.3.2022 #1 Author

    Ekonomski uslovi za njih se svakako jesu poboljšali, rezultati to pokazuju. Ali neizvesnost zbog Ukrajinske krize je i dalje velika….

    Odgovori

  • MADMAX

    21.3.2022 #2 Author

    Nekome smrkne nekome svane.

    Odgovori

  • GOCA BG

    21.3.2022 #3 Author

    Uvek neka zemlja gubi a neka profitira…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...