preduzete mere usporile baznu inflaciju

ECB ulazi u završnu fazu povećanja kamatnih stopa

Vesti

26.6.2023 09:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

ECB ulazi u završnu fazu povećanja kamatnih stopa ECB ulazi u završnu fazu povećanja kamatnih stopa
Evropska centralna banka „ulazi u poslednju fazu“ svog ciklusa pooštravanja kamatnih stopa, rekao je potpredsednik Luis De Gvindos (Luis de Guindos). Kada će tačno... ECB ulazi u završnu fazu povećanja kamatnih stopa

Evropska centralna banka „ulazi u poslednju fazu“ svog ciklusa pooštravanja kamatnih stopa, rekao je potpredsednik Luis De Gvindos (Luis de Guindos).

Kada će tačno ECB zaustavi seriju povećanja kamatnih stopa „zavisiće od signala i podataka“ koje dobija, rekao je Gvindos u intervjuu španskom listu ABC objavljenom u nedelju, i dodao da je „ono što se dešava sa baznom inflacijom je veoma važno“, prenosi Bloomberg.

ECB je već povećala troškove pozajmljivanja za 400 baznih poena od prošlog jula, sa još jednim potezom sledećeg meseca, koji je sasvim izvesno. Šta se dešava nakon toga, manje je jasno, a neki kreatori politike upozoravaju da će možda biti potrebno više nakon letnje pauze.

Gvindos je takođe rekao za ABC da će monetarna politika koju je uspostavila ECB i bazni efekti „pomoći“ da se uspori bazna inflacija.

„Važno je gledati efekte drugog kruga, sve što ima veze sa povećanjem plata i troškovima rada. Ako se scenario u ovom ciklusu zakomplikuje, monetarna politika će morati da deluje snažnije. Fiskalna politika takođe mora igrati ulogu u smanjenju inflacije“, rekao je Guindos.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...