PKS i Inspektorat za rad potpisali memorandum o saradnji

Edukacijom do boljih radno-pravnih odnosa u Srbiji

BiznisBolji posaoSrbijaVesti

27.5.2021 08:39 Autor: Ljiljana Begović 0

Edukacijom do boljih radno-pravnih odnosa u Srbiji Edukacijom do boljih radno-pravnih odnosa u Srbiji
Privredna komora Srbije i Inspektorat za rad potpisali su Memorandum o saradnji kako bi unapredili zajedničke aktivnosti u oblasti edukacije zaposlenih i poslodavaca na... Edukacijom do boljih radno-pravnih odnosa u Srbiji

Privredna komora Srbije i Inspektorat za rad potpisali su Memorandum o saradnji kako bi unapredili zajedničke aktivnosti u oblasti edukacije zaposlenih i poslodavaca na temu radno-pravnih odnosa. Saradnja će obuhvatiti i podršku privredi u uključivanju u dualno obrazovanje, kao i unapređenje bezbednosti i zdravlja na radu.

Predsednik PKS Marko Čadež istakao je da je memorandum potvrda dosadašnje dugogodišnje i uspešne saradnje sa Inspektoratom, ali da će se ovim definisati i pravac budućih zajedničkih aktivnosti u oblasti radnih odnosa, bezbednosti i zdravlja na radu, kao i drugih tema koje su u nadležnosti Inspektorata za rad, a bitne su za kompanije.

“Cilj je da kroz dobru komunikaciju kompanija i Inspektorata za rad prilagodimo neke propise novom vremenu i pojasnimo kompanijama koja su njihova prava i obaveze. Pre svega kada je reč o dualnom obrazovanju i definisanju radnih prava i obaveza poslodavaca prilikom angažovanja učenika koji uče i rade u sertifikovanim kompanijama“, rekao je Čadež.

Foto: Tanjug

PKS će u saradnji Inspektoratom realizovati niz seminara i edukacija kako bi približila ovu temu poslodavcima, kao i druge teme iz oblasti radno-pravnih odnosa, nadležnosti Inspekcije rada pri obavljanju nadzora, bezbednosti i zdravlja na radu.

Vršilac dužnosti direktora Inspektorata za rad Milan Cvetkov, rekao je da će se, kroz obuke, stručnu podršku, okrugle stolove, razmenu znanja i iskustava, kao i zajedničke projekte u oblasti rada, uključujući stručno i dualno obrazovanje, svakako povećati broj društveno odgvornih poslodavaca koji dosledno sprovode propise i daju prednost prevenciji.

“Cilj Inspektorata je da unapredi savetodavno i preventivno delovanje, a potpisivanje Memoranduma o saradnji sa PKS je najefikasniji način da se to i realizuje”, rekao je Cvetkov i dodao da će to doprineti unapređenju opšte kulture bezbednosti i zdravlja na radu i radnih odnosa, kao i većem poznavanju i poštovanju propisa u oblasti rada.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...