Početak velike ekološke krize

Egipat može da izgubi 72 odsto obradivog zemljišta zbog izgradnje brane

EkologijaSvetU fokusuVesti

15.6.2021 19:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Egipat može da izgubi 72 odsto obradivog zemljišta zbog izgradnje brane Egipat može da izgubi 72 odsto obradivog zemljišta zbog izgradnje brane
Prema novoj studiji u londonskom Al Quds al-Arabi, Egipat bi mogao da izgubi čak 72 odsto poljoprivrednog zemljišta kada se završi najnovija faza Velike... Egipat može da izgubi 72 odsto obradivog zemljišta zbog izgradnje brane

Prema novoj studiji u londonskom Al Quds al-Arabi, Egipat bi mogao da izgubi čak 72 odsto poljoprivrednog zemljišta kada se završi najnovija faza Velike etiopske renesansne brane, prenosi Middle East Eye.

Studija koju su sprovele NASA, Univerzitet Južne Kalifornije i Univerzitet Kornel, otkriva da će, iako brana nudi razvojne mogućnosti za Etiopiju, promenljivi tok reke Nil dovesti do značajnih deficita vode u Egiptu.

Egipatski naučnik Ezam Hegi (Essam Heggi), koji je radio na studiji, izjavio je da ako se završetkom druge faze izgradnje brane nedostaci ne reše zajedničkim sporazumom o skladištenju vode, očekuje se da će Egipat izgubiti i do 72 odsto svog obradivog zemljišta. Gubitak vode mogao bi da dovede do porasta stope nezaposlenosti na 25 procenata, i pad bruto domaćeg proizvoda i do čak osam odsto.

„Egipat će prevazići ovu krizu po visokoj ceni, što će ga učiniti ranjivijim na druge vodene i ekološke krize koje se naziru“, saopštio je Hegi.

Skok nekretnina u Damasku

Skok prodaje sirijskih nekretnina u oblastima oko Damaska podstiču iranske investitore da prodaju nekretnine jer ne mogu priuštiti obnovu svojih domova. Sirijski ministar finansija Kenan Jagi (Kenan Iaghi) nedavno je objavio da je za manje od mesec dana prodato više od 1.850 nekretnina, sa ukupnim iznosom od oko 171 milion dolara.

Ministar je izneo svoje komentare na račun novog zakona o prodaji nekretnina koji je stupio na snagu početkom ove godine i koji povećava iznos poreza plaćenog na promet imovine. Mnogi su očekivali da će novi zakon usporiti prodaju kao rezultat povećanih nameta, pa su njegovi komentari pokrenuli razna pitanja.

Pravnik i član Sirijskog komiteta pravnika Abdel Naser Hošan (Abdel Nasser Hoshan) zaključuje da je prodaja nepokretnosti deo projekta „Rekonstrukcija južnog Damaska“ koji je pokrenula većina iranskih investitora.

„Tržište nekretnina u Siriji monopolizovale su iranske kompanije i lojalisti režima, koji su deo nove bogate klase koja se pojavila tokom rata“, dodao je Hošan.

Što se tiče onih koji su migrirali u severnu Siriju i inostranstvo, oni su izgubili nadu u svoj povratak, posebno nakon izbora koje je režim održao prošlog meseca. Suočili su se sa činjenicom da je svet prećutno prihvatio reizbor sirijskog predsednika Bašara al-Asada (Bashar al-Asad) za novi sedmogodišnji mandat, Sirijci sada smatraju da je ostanak u inostranstvu najbolja ideja, ali ona zahteva mnogo novca.

Nazire se kriza sa hranom u Iraku

Irački zvaničnici upozoravaju na nadolazeću krizu sa hranom dok valuta dinar nastavlja da depresira, a zemlja ostaje pouzdana u uvozu kako bi osigurala osnovne potrebe za hranom.

Irački poslanik i član parlamentarnog odbora za poljoprivredu i vode Ali al Budairi (Ali al-Budairi), izjavio je da vlada tek treba da se pozabavi potencijalnom krizom sa hranom i dodao da vlada nije sprovela nikakve studije za suzbijanje rizika. Jedan zvaničnik u Bagdadu saopštio je da vlada još nije razvila planove za suočavanje sa nestašicom hrane, jer još nije jasno da li će se ta kriza materijalizovati.

„Nema sumnje da će vlada imati planove za krizu ukoliko bude stvarna i da će se Irak suočiti sa problemom“, zaključuje zvaničnik za Middle East Eye.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...