pOSTOJE MESTA KOJA SU DALEKA, ALI OTVORENA ZA TURISTE

Egzotične destinacije na koje građani Srbije mogu da krenu odmah

AnalizaBiznisSrbijaTurizamU fokusuVesti

1.5.2021 18:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Egzotične destinacije na koje građani Srbije mogu da krenu odmah Egzotične destinacije na koje građani Srbije mogu da krenu odmah
Putovanja su i dalje prepuna rizika, ali mnogima previše nedostaju. Zemlje širom sveta, posebno one koje su inače prepune turista, polako se otvaraju i... Egzotične destinacije na koje građani Srbije mogu da krenu odmah

Putovanja su i dalje prepuna rizika, ali mnogima previše nedostaju. Zemlje širom sveta, posebno one koje su inače prepune turista, polako se otvaraju i prilagođavaju okolnostima koje je donela vakcinacija. Koje zemlje uskoro primaju turiste, piše sajt Nova.rs

Nije preporučljivo putovati još uvek, jer se pojavljuju nove mutacije virusa, a zemlje mogu promeniti svoja pravila u trenutku. Možda ćete se morati da se pridržavate policijskog časa u nekim državama, gotovo svuda se nose maske, a kršenja pravila donose velike novčane kazne. Lokalne zdravstvene službe mogu biti pod pritiskom, pa ako se razbolite, moguće da ćete se naći u problemima.

Ovo su daleke, egzotične destinacije koje, uprkos svemu, primaju turiste iz Srbije.

Barbados

Državljani Srbije mogu da uđu na Barbados s tim što je neophodno da popune formular o ulasku i izlasku najkasnije 24 časa pre puta. Formular se može naći i podneti na www.travelform.gov.bb. Potreban je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Ukoliko se ne poseduje test, isti će se uraditi na aerodromu, navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Bahami

Aerodromi su zvanično otvoreni, ali se preporučuje da se pre putovanja kontaktira avio kompanija preko koje se putuje. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od pet dana. Deci ispod 10 godina nije potreban test. Takođe, neophodna je tzv. zdravstvena viza za koju je potrebno podneti zahtev preko sledećeg sajta: www.travel.gov.bs. Obrada zahteva za ovu vizu traje 72 sata, a cena zavisi od planirane dužine boravka. Putnici koji žele da na Bahamima ostanu duže od četiri dana, moraju tamo da urade novi brzi test.

Brazil

Državljani Srbije mogu da uđu u Brazil isključivo vazdušnim putem. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata pre trenutka ukrcavanja na avion. Deca mlađa od 12 godina ne moraju imati PCR test ukoliko putuju u pratnji osoba koje poseduju negativan PCR test. Deca uzrasta od dve do dvanaest godina koja putuju bez pratnje moraju imati negativan PCR test. Deca mlađa od dve godine ne moraju posedovati rezultat testa. Takođe, potrebna je i potvrda o zdravstvenom stanju putnika (odštampana ili u elektronskoj formi) kojom putnik izjavljuje da je saglasan sa poštovanjem sanitarnih mera, kojih mora da se pridržava dok je u Brazilu.

Dominikanska Republika

Državljani Srbije mogu da uđu u Dominikansku Republiku. Neophodan je negativan test.

Jamajka

Državljani Srbije mogu da uđu na Jamajku. Pre putovanja, neophodno je prijaviti se na sledećem sajtu: www.visitjamaica.com.

Jordan

Državljani Srbije mogu ući u Jordan. Neophodni su negativan PCR test, ne stariji od pet dana, polisa međunarodnog zdravstvenog osiguranja koje pokriva kovid 19 lečenje, registracija preko internet stranice www.visitjordan.gov.jo, kao i aktiviranje mobilne aplikacije „Aman“ na  telefonu. Dodatni detalji u vezi sa ulaskom u Jordan, u zavisnosti od zemlje iz koje se dolazi, se mogu naći na navedenom sajtu Vlade Jordana.

Kolumbija

Državljani Srbije mogu da uđu u Kolumbiju. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 96 sati. Pre puta je potrebno registrovati se preko sledećeg sajta: https://apps.migracioncolombia.gov.com.

Kostarika

Državljani Srbije mogu da uđu u Kostariku uz obavezu popunjavanja obrasca „Pase de Salud“ 48 sati pre dolaska (https://salud.go.cr/). Takođe, potrebno je zdravstveno osiguranje koje pokriva troškove lečenja u slučaju korone virusa (osiguranje mora da bude na španskom jeziku i odobreno od Instituta za turizam).

Kuba

Državljani Srbije mogu da uđu u R. Kubu. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Po dolasku na Kubu, na svim međunarodnim aerodromima putnici se dodatno podvrgavaju PCR testu (cena testa 35 evra). Sledi obavezana izolacija u za to predviđenim hotelima do dobijanja negativnog rezultata testa (5-7 dana).

Maldivi

Državljani Srbije, kao i ostali strani državljani, mogu da uđu na Maldive. Od 10. septembra je neophodno da strani državljani poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

Meksiko

Državljani Srbije mogu, uz posedovanje odgovarajuće vize, bez posebnih ograničenja da uđu u Meksiko. Meksiko nije usvojio ograničenja ulaska stranaca u zemlju, ali se preduzimaju odgovarajuće mere ukoliko osobe ispoljavaju simptome na korona virus. Po dolasku u Meksiko, putnici su dužni da popune upitnik za identifikaciju faktora rizika (https://afac.hostingerapp.com/).

Sejšeli

Državljani Srbije mogu da putuju na Sejšele ali uz prethodno pribavljeno odobrenje od strane zdravstvenih vlasti. Obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Preko posebne platforme na stranici https://seychelles.govtas.com/ se pribavlja odobrenje za ulazak. Putnici se ohrabruju da se pre puta vakcinišu, ali njihov status u tom pogledu ne utiče na ulazak u zemlju. Osiguranje koje pokriva kovid je obavezno.

Tajland

Državljani Srbije mogu da uđu u Kraljevinu Tajland sa turističkom vizom uz ispunjavanje odgovorajućih uslova od kojih je jedan 14-dnevni karantin. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Takođe, potreban je i Certificate of Entry i drugi dokumenti, tako da je pre putovanja neophodno kontaktirati Počasni konzulat u Beogradu ili najbližu ambasadu Tajlanda.

Tunis

Državljani Srbije mogu da uđu u Tunis. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Takođe, obavezna je registracija pre putovanja preko sledećeg linka: www.rdvtestcovid.tn. Prilikom registracije se i zakazuje termin za testiranje koje se vrši dva dana nakon ulaska u Tunis.  Po ulasku obavezna je izolacija u trajanju od dva dana, odnosno do testiranja. Ukoliko je rezultat negativan, izolacija se prekida.

Ujedinjeni Arapski Emirati

Državljani Srbije mogu da uđu u UAE. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati (za sve emirate osim za Abu Dabi). Dvostruko testiranje (PCR-test), pre putovanja i po dolasku u UAE nije više obavezno za UAE rezidente, turiste i tranzitne turiste koji dolaze iz 60-tak zemalja, uključujući Srbiju. Oni imaju mogućnost da se testiraju u Srbiji (test ne stariji od 48 sati) ili po sletanju na Dubai aerodrom. Nalaz testa sa aerodroma se dobija u roku od jednog do dva dana na mobilni telefon. U emiratu Dubai je obavezna samoizolacija do dobijanja rezultata testa sa aerodroma. Praćenje pridržavanja mere samoizolacije se obavlja preko mobilnog telefona (obavezna instalacija Al Hosn aplikacije).

Fidži

Državljani Srbije mogu da uđu u Fidži. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Takođe, obavezan je karantin od 14 dana.

  • Tina

    1.5.2021 #1 Author

    To svakako lepo, ali ne treba dovesti u rizik svoje zdravlje radi putovanja

    Odgovori

    • IVAN

      28.10.2022 #2 Author

      Ma kakva korona toga nema vise

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...