pomoć za rešenje izazova urbanog razvoja grada

EIB ulaže pola miliona evra bespovratnih sredstava za javni prevoz u Nišu

BiznisBolji posaoInfrastrukturaSrbijaVesti

28.1.2022 16:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

EIB ulaže pola miliona evra bespovratnih sredstava za javni prevoz u Nišu EIB ulaže pola miliona evra bespovratnih sredstava za javni prevoz u Nišu
Evropska investiciona banka (EIB) objavila je danas da je potpisala sporazum o saradnji sa Gradom Nišom za finansiranje izrade plana održivog javnog prevoza, koji... EIB ulaže pola miliona evra bespovratnih sredstava za javni prevoz u Nišu

Evropska investiciona banka (EIB) objavila je danas da je potpisala sporazum o saradnji sa Gradom Nišom za finansiranje izrade plana održivog javnog prevoza, koji će omogućiti gradu da strateški odlučuje o investiranju u svoju saobraćajnu mrežu.

Plan, koji će biti finansiran sa 500.000 evra bespovratne pomoći EIB, ima za cilj uvođenje efikasnijeg, čistijeg, komfornijeg i bezbednijeg sistema prevoza, uzimajući u obzir postojeće navike korisnika, trendove i strateške ciljeve lokalne samouprave, navedeno je u saopštenju.

Očekivana dobit je i uklanjanje teretnog saobraćaja sa postojećeg međugradskog železničkog koridora, prenosi agencija Beta.

Tehnička pomoć se pruža u okviru Tima Evrope i zajedničke Inicijative za finansiranje urbanih projekata, koju su EIB i Francuska agencija za razvoj (AFD) pokrenule radi podrške ambicioznim projektima urbanog razvoja.

Potpredsednica EIB odgovorna za aktivnosti Banke na Zapadnom Balkanu Ljiljana Pavlova rekla je da je jedan od prioriteta EIB, kao „klimatske banke“ Evropske unije, da promoviše čistiji i održiviji transport kroz modernizaciju železničkog, rečnog i gradskog saobraćaja širom Zapadnog Balkana.

„Ova tehnička pomoć će omogućiti razvoj projekata koji će doneti višestruke koristi ljudima koji žive ili putuju u Niš, kao i ekonomske koristi koje proizlaze iz bolje povezanosti unutar grada, kao i sa okolnim opštinama. Istovremeno, to će pomoći Nišu da reši neke od izazova urbanog razvoja i klimatskih promena i na taj način poboljša životnu sredinu i uslove života“, kazala je ona.

EIB aktivno deluje u Srbiji od 1977. godine, a od 2001. godine obezbeđuje finansijska sredstva za ključne infrastrukturne projekte, kao i za mala i srednja preduzeća, industriju, usluge i lokalne samouprave.

Do sada su finansirana 92 projekta i više od šest milijardi evra investirano je u MSP, saobraćaj, obrazovanje, zdravstvo i komunalnu infrastrukturu.

EIB je i jedan od vodećih međunarodnih finansijera na Zapadnom Balkanu, koji je od 2009. godine finansirao projekte ukupne vrednosti od gotovo 10 milijardi evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...