uoči završetka kampanje pred prevremene parlamentarne izbore

EK kritikuje Francusku zbog prekomernog zaduživanja

EUVesti

19.6.2024 14:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EK kritikuje Francusku zbog prekomernog zaduživanja EK kritikuje Francusku zbog prekomernog zaduživanja
Evropska komisija je danas kritikovala vladu Francuske zbog prekomernog zaduživanja, uoči završetka kampanje pred prevremene parlamentarne izbore, na kojima se predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) suočava... EK kritikuje Francusku zbog prekomernog zaduživanja

Evropska komisija je danas kritikovala vladu Francuske zbog prekomernog zaduživanja, uoči završetka kampanje pred prevremene parlamentarne izbore, na kojima se predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) suočava sa snažnim izazovom ekstremne desnice i levice.

Francuska je bila jedna od sedam zemalja, uz Italiju, Poljsku, Belgiju, Mađarsku, Maltu i Slovačku, koje je Komisija EU uputila da započnu takozvanu „proceduru prekomernog deficita“, prvi korak u dugom procesu, pre nego što bilo koja država članica može biti pokrenuta da preduzme korektivne mere, prenosi Beta.

Decenijama je EU postavila ciljeve za države članice da zadrže svoj godišnji budžetski deficit u okviru tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i da zadrže ukupan dug države u okviru 60 odsto BDP. Međutim, takvi ciljevi su zanemareni kada je to odgovaralo pojedinim zemljama poput Nemačke i Francuske, najjačih ekonomija u bloku.

Francuski godišnji deficit je prošle godine iznosio više od pet odsto BDP.

Tokom proteklih godina, izuzetne okolnosti poput pandemije i rata u Ukrajini dozvoljavale su popustljivost, ali tome je sada došao kraj.

Današnja objava dirnula je osetljivi nerv u Francuskoj, nakon što je Makron raspisao vanredne izbore, zbog toga što je poražen od tvrde desnice (predvođene Marin Le Pen) na parlamentarnim izborima u EU 9. juna.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.