Investicioni paket unaprediće energetsku efikasnost

EK sa 2,1 milijardu evra podržava Zapadni Balkan

Vesti

4.7.2023 17:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

EK sa 2,1 milijardu evra podržava Zapadni Balkan EK sa 2,1 milijardu evra podržava Zapadni Balkan
Evropska komisija će novim finansijskim paketom sa 2,1 milijardu evra podržati 14 vodećih investicionih kompanija i privatni sektor zemalja regiona Zapadnog Balkana. Odluku o tome je u utorak... EK sa 2,1 milijardu evra podržava Zapadni Balkan

Evropska komisija će novim finansijskim paketom sa 2,1 milijardu evra podržati 14 vodećih investicionih kompanija i privatni sektor zemalja regiona Zapadnog Balkana.

Odluku o tome je u utorak odobrio Operativni odbor Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), prenosi Beta.

Peti investicioni paket u okviru Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan podržaće kompanije transporta, energetike, životne sredine i ljudskog kapitala, saopštila je EU info mreža.

Paket sadrži 528 miliona evra grantova EU iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III), dodatne bilateralne doprinose članica EU i Norveške, zajmove međunarodnih finansijskih institucija i doprinose privreda Zapadnog Balkana.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji je izjavio da je odobrenje novog investicionog paketa „jasna poruka da je partnerima na Zapadnom Balkanu budućnost unutar EU“ i da je „ostvaren stabilan napredak u zatvaranju jaza u ekonomskom razvoju“.

Projekti su pripremljeni u bliskoj saradnji s partnerima sa Zapadnog Balkana i međunarodnim finansijskim institucijama da bi se ubrzala evropska perspektiva regiona.

Podržani su projekti izgradnje deonica auto-puta na Koridoru 5c u BiH i Koridoru 8 u Severnoj Makedoniji, a iz oblasti čiste energije rehabilitacija hidroelektrana u Srbiji i BiH, povećanje energetske efikasnosti u Severnoj Makedoniji i uvođenje ekološkog javnog prevoza u Tirani.

Investicioni paket unaprediće energetsku efikasnost i integrisano upravljanje energijom Univerziteta u Beogradu, finansirati preduzetnike i digitalizaciju kao i konkurentnost mikro i malih preduzeća (MMSP). 

Cilj ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan u iznosu od 30 milijardi evra investicija, uključujući do devet milijardi evra grant sredstava EU su podsticanje dugoročnog oporavaka, ubrzavanje zelene i digitalne tranzicije i podsticaj regionalne saradnje i približavanje EU.

  • SENSEI

    5.7.2023 #1 Author

    Evropska komisija daje finansije, al šta će tražiti zauzvrat

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...