Bespovratna sredstva deo su Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan

EU odobrila 303 miliona evra za četiri projekta u BiH

Region

4.7.2023 15:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EU odobrila 303 miliona evra za četiri projekta u BiH EU odobrila 303 miliona evra za četiri projekta u BiH
Evropska unija odobrila je 303 miliona evra bespovratnih sredstava za četiri nova infrastrukturna projekta u Bosni i Hercegovini, od ukupno 528 miliona evra koliko... EU odobrila 303 miliona evra za četiri projekta u BiH

Evropska unija odobrila je 303 miliona evra bespovratnih sredstava za četiri nova infrastrukturna projekta u Bosni i Hercegovini, od ukupno 528 miliona evra koliko je dodelila regionu Zapadnog Balkana.

„Za Bosnu i Hercegovinu je namenjeno 303 miliona evra za četiri značajna projekta, koji će građanima pružiti konkretne koristi u smislu unapređenja saobraćaja, čiste energije i životne sredine“, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH, a prenela je agencija Beta.

Dodaje se da ukupna investicija omogućena ovim grantovima, zajedno sa pozajmicama od međunarodnih finansijskih institucija, iznosi 788 miliona evra.

Radi se o projektima izgradnje 11,9 kilometara autoputa na koridoru 5c, od Maglaja do Žepča u Federaciji BiH, izgradnji 14,2 kilomentra autoputa Mostar Sever – Mostar Jug, izgradnji sistema vodosnabdevanja u Sarajevu i sanaciji opreme Crpne Hidroelekrane Čapljina.

Iz Delegacije EU u BiH su naglasili da je Evropska unija 30. juna objavila novi paket za podršku finansiranju 14 vodećih investicionih projekata u oblasti saobraćaja, energetike, životne sredine, ljudskog kapitala i podrške privatnom sektoru na Zapadnom Balkanu, ukupne vrednosti 2,1 milijardu evra.

Među njima su i četiri infrastrukturna projekta koja se realizuju u Bosni i Hercegovini, a zemlja će dodatno ostvariti korist i od četiri regionalna projekta.

U pitanju je peti investicioni paket u sklopu Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, a svi projekti pripremljeni su u bliskoj saradnji s partnerima na Zapadnom Balkanu i međunarodnim finansijskim institucijama s ciljem ubrzanja evropske perspektive za region.

Iz Delegacije EU u BIH su podsetili na izjavu evropskog komesara za susedstvo i proširenje Olivera Varhelja, prema kojoj je ovaj paket „novi signal partnerima na Zapadnom Balkanu da je njihova budućnost u EU, kao i da se raskorak u razvoju nastavlja smanjivati“.

„Ovi projekti će bolje povezati region iznutra i sa EU, pomoći dekarbonizaciji ekonomija i podržati konkurentnost privatnog sektora u regionu. Sada pozivam naše partnere sa Zapadnog Balkana i međunarodne finansijske institucije da pokrenu ove projekte što je pre moguće kako bi građani i preduzeća u regionu mogli iskoristiti prednosti ovih investicija“, rekao je Varhelji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...