Vrednost programa 7,5 milijardi evra

Potpisan sporazum Evropske unije i Srbije o učešću u programu Digitalna Evropa

EUSrbijaVesti

30.6.2023 14:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Potpisan sporazum Evropske unije i Srbije o učešću u programu Digitalna Evropa Potpisan sporazum Evropske unije i Srbije o učešću u programu Digitalna Evropa
Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović potpisao je u petak u Briselu Sporazum između Evropske unije i Republike Srbije o učešću Srbije u programu... Potpisan sporazum Evropske unije i Srbije o učešću u programu Digitalna Evropa

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović potpisao je u petak u Briselu Sporazum između Evropske unije i Republike Srbije o učešću Srbije u programu Digitalna Evropa, za period do 2027. godine.

Na osnovu tog sporazuma pravna i fizička lica sa prebivalištem, odnosno sedištem u Srbiji moći će da apliciraju za finansiranje projekata EU i biće u ravnopravnom položaju sa učesnicima iz zemalja punopravnih članica EU u dodeli bespovratnih sredstava iz fondova EU u oblasti digitalizacije, prenosi Beta.

Vrednost programa Digitalna Evropa iznosi 7,5 milijardi evra.

„Ovo je odlična vest za dalji razvoj sektora informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji, IT kompanija različitih veličina, za istraživače, naučnike i inovatore, povećanje standarda i konkurentnosti domaće privrede i IT industrije“, rekao je Jovanović, saopštio je njegov kabinet.

Naveo je da u Srbiji izvoz IКT sektora iz godine u godinu obara rekorde, prošle godine je bio oko 2,7 milijardi evra.

„Za prva četiri meseca ove godine zabeležen je dalji rast izvoza od oko 43 odsto i povećanje broja zaposlenih u IT firmama za oko 3.500″, kazao je Jovanović.

Izvoz IКT usluga iz Srbije u tom periodu iznosio je 1,059 milijardi evra, a suficit u razmeni sa svetom je bio 829 miliona evra.

Jovanović je istakao da je sledeći iskorak u digitalizaciji primena veštačke inteligencije i zato je sporazum sa Evropskom unijom toliko bitan.

Srbija je 2022. godine postala član EURO HPC organizacije, koju je osnovala EU i koja se bavi razvojem superkompjutera u Evropi i koja je izabrana za članicu Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju. Srbija je jedna od 11 zemalja u svetu koja ima programe veštačke inteligencije koji se sprovode u osnovnom i srednjem obrazovanju.

  • DUSAN

    1.7.2023 #1 Author

    Ko god je osnovao firmu u Srbiji apliciraće za EU fond. A gde su tu domaće firme?

    Odgovori

  • SHALIMAR

    2.7.2023 #3 Author

    Za nase mesta nema…

    Odgovori

  • Gaga

    2.7.2023 #4 Author

    A nase domace firme gde su

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...