Reforma evropskog carinskog sistema do 2028. godine

EU želi da uvede carine za jeftiniju robu kupljenu putem interneta

EUVesti

22.5.2023 10:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EU želi da uvede carine za jeftiniju robu kupljenu putem interneta EU želi da uvede carine za jeftiniju robu kupljenu putem interneta
Evropska unija želi da pojednostavi carinski sistem i uvede više transparentnosti u kupovinu putem interneta, čime bi se uklonili skriveni troškovi za potrošače. Međutim,... EU želi da uvede carine za jeftiniju robu kupljenu putem interneta

Evropska unija želi da pojednostavi carinski sistem i uvede više transparentnosti u kupovinu putem interneta, čime bi se uklonili skriveni troškovi za potrošače. Međutim, ukinulo bi se i oslobađanje od plaćanja carine za robu vrednosti ispod 150 evra.

Svake godine u EU ulazi oko milijardu malih isporuka proizvoda kupljenih online, od čega dve trećine dolazi iz Kine, često, upozorava Brisel, uz skrivene troškove za potrošača.

“Današnjom reformom osiguraćemo da pri online prodaji na platformama kao što su Alibaba, Amazon, Zelanda i drugim ključnim igračima sva roba u EU bude u skladu s carinskim zahtevima i da to neće biti odgovornost kupca, jer tako je bilo do sada“, rekao je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni (Paolo Gentiloni), prenosi Mina pozivajući se na Seebiz.

Nova pravila za elektronsku trgovinu stupila bi na snagu 2028. godine, kada i novi evropski carinski data centar koji bi zamenio današnjih 27 nacionalnih carinskih režima i 111 nacionalnih informacionih sistema.

„Na kraju će svi uvoznici moći da koriste data centar, što će smanjiti potrebu za carinskim deklaracijama zavisno od toga koliko se podataka unese. To će uštedeti vrijeme i novac, 2,7 milijardi evra godišnje, koji se mogu potrošiti na inovacije i investicije“, objasnio je Đentiloni.

Vrednost trgovine s ostatkom sveta, koju olakšava carinska unija, iznosila je 2021. godine 4,3 hiljade milijardi evra, što je 14 odsto svetske trgovine.

Reformom, koja je prema EU najopsežnija od uspostave carinske unije 1968. godine, ukinula bi se i odredba prema kojoj se ne carini roba manja od 150 evra. Prema Briselu, vrednost 65 odsto takvih pošiljki namerno se umanjuje kako bi se izbeglo carinjenje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...