ECB upozorava na nagli pad cena

Visoke kamatne stope mogle bi da ugroze tržište nekretnina u EU

NekretnineU fokusu

1.6.2023 08:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Visoke kamatne stope mogle bi da ugroze tržište nekretnina u EU Visoke kamatne stope mogle bi da ugroze tržište nekretnina u EU
Evropska centralna banka (ECB) od prošlog leta pokušava da obuzda inflaciju podizanjem kamatnih stopa, ali sada to počinje da se odražava na tržište nekretnina.... Visoke kamatne stope mogle bi da ugroze tržište nekretnina u EU

Evropska centralna banka (ECB) od prošlog leta pokušava da obuzda inflaciju podizanjem kamatnih stopa, ali sada to počinje da se odražava na tržište nekretnina.

Cene stambenog prostora u Evrozoni mogle bi haotično da padnu budući da stanovi zbog visokih kamatnih stopa postaju nedostupni građanima, a neprivlačni ulagačima, upozorila je Evropska centralna banka (ECB).

To je jedan od nekoliko rizika istaknutih u ECB-ovoj analizi finansijske stabilnosti, uz više troškove zaduživanja i sporiji privredni rast, koji šteti kompanijama i domaćinstvima, piše B92, pozivajući se na informacije koje je preneo Dnevnik.hr.

Od prošlogodišnjeg jula ECB pokušava da obuzda inflaciju podizanjem kamatnih stopa, a čini se da će istrajati u strogoj monetarnoj politici i u narednim mesecima.

Najoštrije podizanje kamatnih stopa sada počinje da se oseća i na tržištu nekretnina, koje je doživelo bum tokom decenija pristupačnih i pristupačnih kredita.

„Gledajući u budućnost, pad cena nekretnina mogao bi da postane haotičan jer rastuće kamatne stope na nove hipotekarne zajmove sve više ugrožavaju njihovu dostupnost i povećavaju teret kamata po postojećim hipotekarnim kreditima“, upozorila je ECB.

Foto: Pexels.com

To posebno važi za zemlje u kojima preovlađuju hipotekarni zajmovi s promenjivom kamatnom stopom, istakla je banka, ne precizirajući o kojim je zemljama reč.

Podaci ECB pokazuju da je udeo hipotekarnih kredita s promenjivom stopom najveći u Portugalu, Španiji i u baltičkim zemljama.

ECB je takođe upozorila da bi regije u kojima su institucionalni ulagači zauzeli velike pozicije na tržištu stambenih nekretnina mogle da pretrpe veći udarac ako se kapital povuče.

To uključuje Berlin, delove zapadne Nemačke i grupu prestonica, poput Pariza, Madrida, Lisabona i Dablina.

S druge strane, ECB konstantuje da domoćinstvima na ruku ide snažno tržište rada, što znači da će verovatno manje građana imati problema s vraćanjem hipotekarnih kredita zbog gubitka posla, pokazuje analiza.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *