Vizno usklađivanje Zapadnog Balkana sa EU

EK: Srbija da ukine bezvizni režim sa Indijom

EURegionSrbijaVesti

6.12.2022 17:31 Autor: Vladimir Jokanović 5

EK: Srbija da ukine bezvizni režim sa Indijom EK: Srbija da ukine bezvizni režim sa Indijom
Evropska komisija pripremila je „akcioni plan“ za borbu protiv porasta broja migranata koji ulaze u Evropsku Uniju preko regiona Zapadnog Balkana. Dok se u... EK: Srbija da ukine bezvizni režim sa Indijom

Evropska komisija pripremila je „akcioni plan“ za borbu protiv porasta broja migranata koji ulaze u Evropsku Uniju preko regiona Zapadnog Balkana. Dok se u Tirani održava samit EU – Zapadni Balkan, razrađuje se plan za raspoređivanje dodatnog osoblja evropske agenije Frontex na spoljne granice EU, a od Srbije se očekuje da ukine bezvizni režim sa trećim zemljama, uključujući Indiju.

Plan EK uključuje pet pravaca akcije, koji se fokusiraju na jačanje upravljanja granicama duž migrantskih ruta, brze procedure za dobijanje azila i jačanje kapaciteta podrške za prijem, borbu protiv krijumčarenja migranata, unapređenje saradnje o readmisiji i povratku, kao i postizanje usklađenosti vizne politike, prenosi Euractiv.

Jedan od pravaca delovanja predviđa da bi osoblje agencije EU za spoljne granice Frontex uskoro moglo da bude raspoređeno na granicama na Zapadnom Balkanu, na ruti za koju se navodi da je „najaktivnija“ za ulazak u EU. Prema podacima Frontexa, tokom prvih 10 meseci tekuće godine zabeleženo je više od 128.000 ilegalnih prelazaka granice EU preko našeg regiona, što je za 168 odsto više nego prošle godine i najviše od 2015. godine.

Trenutno je raspoređeno oko 500 pripadnika Frontexa na granicama između balkanskih zemalja i spoljnih granica EU. „Sa novim mandatom, biće moguće rasporediti ih i interno, da tako kažem, između dva različita partnera sa Zapadnog Balkana“, rekla je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson (Ylva Johansson).

Zajedno sa akcionim planom, izvršna vlast EU predstavila je izveštaj o suspenziji viza o praćenju bezviznog režima EU sa Srbijom, Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Severnom Makedonijom, kao i sa Gruzijom, Moldavijom i Ukrajinom. Iako je u izveštaju navedeno da su uslovi za bezvizni režim i dalje ispunjeni, naglašena je snažna potreba za usklađivanja viznih režima zemalja Zapadnog Balkana prema trećim zemljama sa viznim režimom sa EU.

Trenutno većina zemalja Zapadnog Balkana ima bezvizne aranžmane sa EU, ali Johanson naglasio da će Srbija biti glavna ulazna kapija u EU, koja će imati bezvizne poslove sa desetak trećih zemalja širom sveta. Evropska komesarka navela je da je Beograd, koji je nedavno raskinuo sporazume o bezviznom režimu sa Tunisom i Burundijem, obećao da će isto učiniti i sa Indijom, kao i sa ostalim trećim zemljama.

  • Jovana

    6.12.2022 #1 Author

    Nema sta, evropski, krajnje demokratski, bez ugrozavanja osnovnih prava i sloboda-kretanja pre svega.

    Odgovori

  • VERA

    7.12.2022 #2 Author

    Ko da bi to nesto promenilo. Ali eto lepo zvuci.

    Odgovori

    • Bella

      11.12.2022 #3 Author

      Teorija je jedno praksa je drugo

      Odgovori

  • GOCA BG

    11.12.2022 #4 Author

    Pa neka ukinu,zvuci kao gradjani treceg reda…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...