male šanse da će centralna banka sniziti kamatnu stopu na sledećoj sednici

Ekonomija Velike Britanije bez rasta u aprilu, premijer Sunak zabrinut

SvetVesti

12.6.2024 13:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Ekonomija Velike Britanije bez rasta u aprilu, premijer Sunak zabrinut Ekonomija Velike Britanije bez rasta u aprilu, premijer Sunak zabrinut
Ekonomija Velike Britanije nije zabeležila rast u aprilu što predstavlja udarac vladajućim konzervativcima premijera Rišija Sunaka (Rishi Sunak) pred parlamentarne izbore u toj zemlji... Ekonomija Velike Britanije bez rasta u aprilu, premijer Sunak zabrinut

Ekonomija Velike Britanije nije zabeležila rast u aprilu što predstavlja udarac vladajućim konzervativcima premijera Rišija Sunaka (Rishi Sunak) pred parlamentarne izbore u toj zemlji 4. jula.

Kancelarija za nacionalnu statistiku saopštila je da je vlažno vreme umanjilo potrošačku potrošnju i izgradnju tokom tog meseca. Mesečne brojke dolaze nakon ekonomskog rasta od 0,6 odsto tokom prvog kvartala ove godine, broj koji je Sunak dosad u kampanji mnogo koristio, prenosi Beta.

Dok je ministar finansija Džeremi Hant (Jeremy Hunt) insistirao da „ekonomija jača“, ministarka finansija u senci u Laburističkoj partiji Rejčel Rivs (Rachel Reeves) rekla je da je „ekonomija u zastoju“.

Najnoviji podaci o rastu dolaze nedelju dana pre sledećeg izveštaja o inflaciji i kada će Banka Engleske doneti dalju odluku o kamatnoj stopi.

Nade unutar Konzervativne stranke da će banka sniziti svoju glavnu kamatnu stopu sa 16-godišnjeg maksimuma od 5,25 odsto su se smanjile nakon što inflacija nije uspela da padne onoliko koliko se očekivalo u aprilu.

Iako je inflacija smanjena po godišnjoj stopi od 2,3 odsto, ona ostaje nešto iznad cilja banke i očekuje se da će u narednim mesecima blago porasti. Visoke kamatne stope koje „smiruju“ ekonomiju čineći poskupljenje zaduživanja pomogle su u ublažavanju inflacije, ali su takođe opteretile britansku ekonomiju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.