EKONOMSKI REZULAT SRBIJE BOLJI OD OČEKIVANOG U 2020. minus jedan odsto, a naredne godine rast BDP od 6 procenata, kažu u NBS

IzdvajamoNovacSrbijaVesti

9.10.2020 09:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

EKONOMSKI REZULAT SRBIJE BOLJI OD OČEKIVANOG U 2020. minus jedan odsto, a naredne godine rast BDP od 6 procenata, kažu u NBS EKONOMSKI REZULAT SRBIJE BOLJI OD OČEKIVANOG U 2020. minus jedan odsto, a naredne godine rast BDP od 6 procenata, kažu u NBS
Narodna banka Srbije je poboljšala centralnu projekciju realnog rasta BDP za 2020. godinu sa minus 1,5 na minus 1,0 odsto i pored neizvesnosti i... EKONOMSKI REZULAT SRBIJE BOLJI OD OČEKIVANOG U 2020. minus jedan odsto, a naredne godine rast BDP od 6 procenata, kažu u NBS

Narodna banka Srbije je poboljšala centralnu projekciju realnog rasta BDP za 2020. godinu sa minus 1,5 na minus 1,0 odsto i pored neizvesnosti i rizika koji dolaze iz međunarodnog okruženja, saopštila je ova institucija.

Centralna banka ne isključuje mogućnost da ekonomski rezultat na kraju godine bude i bolji, uprkos prenaglašenom pesimizmu međunarodnih finansijskih institucija.

Revidirajući prognozu rasta, NBS je uzela u obzir činjenicu da se srpska ekonomija već četvrti mesec zaredom oporavlja brže od incijalnih očekivanja, kao i činjenicu da je u pojedinim delovima privrede već dostignut pretkrizni nivo aktivnosti.

NBS u saopštenju podseća da je Svetska banka u svojim najnovijim makroekonomskim projekcijama izašla sa procenom da će BDP Srbije ove godine biti realno smanjen za tri odsto, a Evropska banka za obnovu i razvoj, sa još negativnijom procenom da će Srbija zabeležiti realni pad BDP od 3,5 procenata u 2020.

„Iako je reč o relativno kompleksnom ekonomskom pokazatelju, jednostavnom računicom može se doći do zaključka da je reč o projekcijama, čija je verovatnoća ostvarivanja veoma mala. Potrebno je samo uzeti u obzir ostvarenje u prvoj polovini godine i pogledati šta je potrebno da se dogodi u drugoj polovini godine, kako bi se takva projekcija za celu 2020. ostvarila“, navodi se u saopštenju iz centralne banke.

Prema zvaničnim i međunarodno uporedivim podacima Republičkog zavoda za statistiku, BDP Srbije je u prvoj polovini godine smanjen u odnosu na prvu polovinu prethodne godine za 0,8 procenata, što spada u prva tri rezultata po pitanju ekonomske aktivnosti u Evropi.

Rast BDP Srbije
Foto: Pixabay.com/ilustracija

Srpska ekonomija je u prvom kvartalu zabeležila rast od 5,1 odsto, dok je pad u drugom kvartalu, zahvaljujući pravovremenoj reakciji nosilaca ekonomske politike, ograničen na 6,4 procenata, što je višestruko manji pad u drugom kvartalu u odnosu na većinu ostalih evropskih zemalja„, ističu u NBS.

Iz centralne banke naglašavaju da jednostavna aritmetička računica pokazuje da bi za pad BDP-a Srbije od 3,0 ili preko 3,0 procenta na nivou cele godine „bilo potrebno da međugodišnji pad BDP u drugoj polovini godine bude veći od pet procenata, što bi praktično značilo isti ili sličan rezultat kao u drugom kvartalu, kada više od mesec dana značajan deo srpske ekonomije ili nije radio ili je radio smanjenim kapacitetom“. Na osnovu javno dostupnih julskih i avgustovskih podataka vidi se da je tako nešto nemoguće, konstatuje NBS.

Uzimajući u obzir julske i avgustovske podatke i vrlo konzervativne pretpostavke za ostatak godine, NBS u ovom trenutku procenjuje da će BDP u drugoj polovini godine biti niži na međugodišnjem nivou za 1,2 odsto, uz veliku mogućnost da rezultat bude i bolji, imajući u vidu dinamiku građevinske aktivnosti, tempo oporavka industrije i stanje na tržištu rada.

Zgrada Narodne banke Srbije
Foto: Wikimedia

Kada se posmatra tromesečna dinamika BDP, po isključenju sezonskih efekata, procenjujemo da će BDP Srbije u trećem kvartalu biti veći u odnosu na drugi kvartal za preko 6,0 procenata desezonirano, dok u četvrtom kvartalu treba očekivati dodatni oporavak ekonomije i rast od oko tri odsto desezonirano u odnosu na treći kvartal. Oporavak svakako nije završen i nije jednak u svim privrednim granama, ali za sada u slučaju Srbije zaista ima oblik latiničnog slova V, procena je NBS.

Kao ključne faktore na kojima temelji ove projekcije, centralna banka navodi da je Srbija donošenjem obimnog i sveobuhvatnog paketa monetarnih i fiskalnih mera uspela da spreči pad poslovnog i potrošačkog poverenja, da je očuvala radna mesta, proizvodne kapacitete, kao i punu cenovnu, ukupnu makroekonomsku i finansijsku stabilnost, u čijoj je osnovi stabilnost deviznog kursa, kao i da je i tokom pandemije imala solidan priliv stranih direktnih investicija.

Svojom monetarnom politikom, NBS će preduzimati sve mere u cilju očuvanja povoljnih uslova finansiranja privrede i građana i rasta njihovog raspoloživog dohotka, To će, uz postepeni oporavak eksterne tražnje, doprineti da Srbija naredne godine ostvari stopu rasta BDP od oko 6 odsto, zaključak je NBS.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...