ELEKTRONSKA TRGOVINA PORASLA ZA 300 ODSTO Sve veći i broj zloupotreba na platformama

Hi-techLifestyleSrbijaVesti

9.12.2020 17:09 Autor: Marija Jovanović 1

ELEKTRONSKA TRGOVINA PORASLA ZA 300 ODSTO Sve veći i broj zloupotreba na platformama ELEKTRONSKA TRGOVINA PORASLA ZA 300 ODSTO Sve veći i broj zloupotreba na platformama
Od početka pandemije zabeležen je trend značajnog porasta elektronske trgovine, ali je ujedno došlo i do povećanog broja zloupotreba elektronskih platformi, rekla je ministarka... ELEKTRONSKA TRGOVINA PORASLA ZA 300 ODSTO Sve veći i broj zloupotreba na platformama

Od početka pandemije zabeležen je trend značajnog porasta elektronske trgovine, ali je ujedno došlo i do povećanog broja zloupotreba elektronskih platformi, rekla je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

„Imali smo porast elektronske trgovine i do 300 odsto u zavisnosti od proizvoda, a takođe i povećanog broja zloupotreba elektronskih platformi naročito na društvenim mrežama“, navela je Matić na ministarskom panelu online konferencije Američke privredne komore (AmCham).

Nematerijalno nasleđe u službi lokalnog razvoja
Foto: Tanjug

Saradnja inspekcijskih organa pokazala se kao vrlo važna, dok se najveći deo sive ekonomije putem interneta svodi na oglasne poruke za duvanske proizvode, kazala je Matić, prenosi Tanjug.

„To je roba koja je najpodložnija sivoj ekonomiji, ali i lekovi i medicinska sredstva, a nakon toga i oglašavanje robe na način na koji se povređuje pravo intelektualne svojine prevashodno odeće, obuće i kozmetike“, rekla je ministarka i dodala da je bilo slučajeva da su predmeti upućivani i Prekršajnom sudu.

Prema njenim rečima, sistem e-inspektor veoma je važan jer omogućava umreženi rad i koodinaciju svih inspekcija. Od januara do novembra obavljena je 81 inspekcijska kontrola kod neregistrovanih subjekata i podneto 36 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Čovek kupuje onlajn
Foto: Pixabay.com

Naredne godine planirano je 155 redovnih nadzora kod neregistrovanih i registrovanih subjekata koji nude robu preko interneta. Planovi će se možda menjati, u zavisnosti od situacije sa pandemijom, dodala je Matić i navela da će se reagovati u skladu sa trenutnom situacijom na tržištu.

Kako je naglasila, za dalji razvoj elektronske uprave i elektronsko poslovanje važna su dva zakona, o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja, kao i Zakon o elektronskoj upravi.

„Regulativa je doneta u skladu sa evropskom praksom, ali prepreke koje smo imali poslednje dve godine odnosile su se na primenu ovih zakona“, rekla je Matić i dodala da je nedovoljno registrovanih pružalaca usluga, kao i izdatih sertifikata.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...