Završen 29. po redu Kopaonik biznis forum

Energetska tranzicija, reforma javnih preduzeća i članstvo u STO najveći izazovi za buduću vladu

AnalizaInfrastrukturaSrbijaU fokusuVesti

9.3.2022 16:20 Autor: Marija Jovanović 12

Energetska tranzicija, reforma javnih preduzeća i članstvo u STO najveći izazovi za buduću vladu Energetska tranzicija, reforma javnih preduzeća i članstvo u STO najveći izazovi za buduću vladu
Privreda i vlada zajedno se suočavaju sa svim krizama i samo zajedno mogu da postignu dobre rezultate. Uprkos svemu, Vlada Srbije ostvarila je dobre... Energetska tranzicija, reforma javnih preduzeća i članstvo u STO najveći izazovi za buduću vladu

Privreda i vlada zajedno se suočavaju sa svim krizama i samo zajedno mogu da postignu dobre rezultate. Uprkos svemu, Vlada Srbije ostvarila je dobre ekonomske rezultate, a to je rast u 2021. godini između 7,4 i 7,6 odsto, naročito imajući u vidu da je ekonomski pad u 2020. godini bio samo 0,9 odsto, istakla je premijerka Ana Brnabić u svom obraćanju poslednjeg dana Kopaonik biznis foruma.

Kao jedan od ključnih rezultata vlade ona je istakla i to što je naša ekonomija, koja je bila bazirana na radno intenzivnim investicijama, zakoračila u transformaciju ka ekonomiji zasnovanoj na znanju i inovacijama.

“Sve ovo što smo uradili u smislu inovacija, tehnologije, uradili smo da bismo bili prepoznati ne kao zemlja jeftine radne snage već kao zemlja pametnih, inovativnih i talentovanih ljudi. Uprkos svim krizama, mi smo završili sa IKT sektorom koji ima ukupni izvoz od preko 1,8 milijardi evra, sa suficitom iznad 1,3 milijarde evra”, kazala je predsednica vlade i dodala da je još jedan dobar rezultat postignuta vladavina prava i ustavni amandmani.

Prema njenim rečima, problemi koji bi trebalo da budu “na radaru” buduće vlade pre svega se tiču članstva u Svetskoj trgovinskoj organizaciji i reforme javnih preduzeća, a kao najvažnije pitanje nameće se energetska tranzicija.

Foto: Beta

Kako je navela, članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji je jako važno za konkurentnost i zaštitu naše privrede od raznih uticaja.

“Recimo, da smo bili članovi Svetske trgovinske organizacije verujem da bismo mnogo bolje rešavali problem kvote na čelik koju nam je uvela EU i da bismo imalio veliki adut u rukavu. To su samo neki primeri gde bi nam pomoglo članstvo, ali nije bilo dovoljno vremena i fokusa, jer smo u svakom trenutku reformom morali da gasimo požar uzrokovan pandemijom”, kazala je Brnabić i dodala da to ostaje nekoj narednoj vladi.

Kao drugu važnu stvar ona je navela reformu javnih preduzeća jer naša konkurentnost i produktivnost mnogo zavisi od toga. Kako je naglasila, Vlada Srbije je uz pomoć Evropske banke za obnovu i razvoj usvojila Strategiju upravljanja preduzećima u državnom vlasništvu, kao i akcioni plan, ali nisu stigli dalje od toga.  

Ugalj ili zaštita životne sredine?

Kao najveći izazov koji će se naći pred budućom vladom, premijerka Ana Brnabić navela je pitanje energetske tranzicije.

“Velika jednačina sa nekoliko nepoznatih je kako ona treba da izgleda. Videli smo i sada sa ovom krizom i ratom na istoku Evrope da sve ono što smo mislili i znali o energetskoj tranziciji nije baš tako, jer imate zemlje EU koje su bili lideri, a koje se sada polako ponovo vraćaju na ugalj, jer dolazi na sto pitanje da li da budemo zeleni i da više štitimo životnu sredinu ili da budemo energetski samostalniji”, rekla je Brnabić i naglasila da je to bitna politička odluka.

“Mnogo zemalja sada razmišlja o tome da li je bolje da budemo samostalniji i da imamo naše termoelektrane nego da zavisimo od uvoza energenata koji su ključni za našu privredu i našu proizvodnju”.

Na ovogodišnjem Forumu 1.250 učesnika

Kopaonik biznis forum, 29. po redu, danas je svečano zatvoren. Centralna tema najvećeg ekonomskog regionalnog skupa koji organizuje Savez ekonomista Srbije u partnerstvu sa kompanijom Mastercard bila je „Srbija 2030: Agenda održivog razvoja“.

Tokom četiri dana održano je 33 panela na kojima je govorilo 200 panelista, a realizovano je i osam plenarnih obraćanja.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović istakao je da je na ovogodišnjem forumu bilo 1.250 učesnika, a samo u prva tri dana skup je online pratilo oko 6.000 gledalaca.

„Izuzetno smo zadovoljni posećenošću, kao i izvanrednim diskusijama koje su se vodile na 33 panela“, izjavio je Vlahović. On je dodao da su teme poput rata u Ukrajini, rast cena energenata i prekinuti globalni lanci snabdevanja bile prisutne na ovogodišnjem skupu, ali sve u svetlu Agende održivog razvoja.

  • Emilija

    9.3.2022 #1 Author

    Izuzetno dobra posecenost

    Odgovori

  • MARKO7

    9.3.2022 #2 Author

    Pa baš dobra posećenost za njih, svaka čast!

    Odgovori

  • GOCA BG

    9.3.2022 #3 Author

    Posecenost odlicna,a teme koje su bitne za nas na tome treba da se radi…

    Odgovori

  • DANIJELA

    9.3.2022 #4 Author

    Ozbiljan posao i vazna pitanja su pred novim sazivom. Nadam se da ce uspeti da ih rese.

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    9.3.2022 #5 Author

    Dobra posecenost

    Odgovori

  • IVAN

    9.3.2022 #6 Author

    Reforme javnih preduzeca? To ce malo teze da ide.

    Odgovori

  • MARA

    10.3.2022 #7 Author

    Svaka čast za posecenost, ali može to i bolje..

    Odgovori

  • Lolek

    10.3.2022 #8 Author

    Mile protiv tranzicije

    Odgovori

  • TASIJA27

    10.3.2022 #9 Author

    Konacno da se neko posveti

    Odgovori

  • Anna

    10.3.2022 #10 Author

    Gospođa premiijer samo kad su problemi u pitanju razmišlja o novoj vladi. Kao da će večno ostati na vlasti.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    10.3.2022 #11 Author

    sve su samo pompezne izjave za medije ni ciljeve prošle vlade nisu postigli. reforme JP se najavljuju već decenijama ali nije se krenulo sa početne tačke. platni razredi su misaona imenica jer ovoj vladi ne odgovara da obrazovane ljude zapošljava i adekvatno plati

    Odgovori

  • MARKO7

    14.8.2022 #12 Author

    Pa jel ce biti nova vlada ili kako

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...