Proizvod koji u vanrednim okolnostima zamenjuje hranu

Energetske bombone Atlantic grupe za hrvatske vojnike

LifestyleRegionVesti

26.5.2022 09:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Energetske bombone Atlantic grupe za hrvatske vojnike Energetske bombone Atlantic grupe za hrvatske vojnike
Hrvatski vojnici ponovo će u setu za preživljavanje imati paketiće jedinih domaćih tzv. kompresovanih bombona koje u vanrednim okolnostima mogu nadomestiti hranu. Ministarstvo odbrane... Energetske bombone Atlantic grupe za hrvatske vojnike

Hrvatski vojnici ponovo će u setu za preživljavanje imati paketiće jedinih domaćih tzv. kompresovanih bombona koje u vanrednim okolnostima mogu nadomestiti hranu. Ministarstvo odbrane Hrvatske (MORH) je objavio da je zaključen ugovor s Atlantic grupom i njegovom Cedevitom, vredan 607.000 kuna.

Nabavka ovih „energetskih bombi“ je zaključena kroz pregovarački postupak bez prethodne objave, u skladu s Uredbom o javnoj nabavci u sektoru odrane i sigurnosti. Takav je postupak opravdan i činjenicom da je to jedini takav proizvod, u čijem je razvoju uz Prehrambeno-biotehnološki fakultet i Atlantic učestvovao i sam MORH, piše Poslovni dnevnik.

Hrvatski vojnici ove kompresovane bombone koriste inače već desetak godina, a paketi su predviđeni su za šestodnevno preživljavanje. Po pravilu ih koriste specijalci, piloti, mornari i vojnici u misijama, a paketići pločica važećim propisima ugrađuju se u sve vojne letelice, brodove, tenkove i oklopna vozila.

Jedan paketić bombona dnevno je dovoljan da vojnik u ekstremnim situacijama izbegne hipoglikemički napad. Važećim propisima utvrđeno je i korišćenje tih obroka kao energetska dopuna u redovnoj prehrani oružanih snaga, ali iz MORH-a objašnjavaju i da se ne koriste prilikom redovnih aktivnosti, ali ih je nužno imati na zalihama kako bi bili dostupni u vreme kada se ukaže potreba.

Rok trajanja ovih bombona koje proizvodi Atlantic je inače četiri godine. U Hrvatskoj, Atlantic jedini proizvodi ovakav oblik hrane, a iako se računa na probijanje njihovih bombona u pakete za preživljavanje drugih vojski NATO-a, to je, kako se pokazuje, još uvek zatvoreno tržište na koje se teško probiti.

  • GOCA BG

    26.5.2022 #1 Author

    Nisam znala da ovo postoji,ali za ekstremne situacije je spas…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...