Vrednost javne nabavke 47,7 miliona dinara

EPS traži rešenja bazirana na veštačkoj inteligenciji za hidroelektrane i TENT

Firme u fokusuSrbijaVesti

3.11.2023 12:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

EPS traži rešenja bazirana na veštačkoj inteligenciji za hidroelektrane i TENT EPS traži rešenja bazirana na veštačkoj inteligenciji za hidroelektrane i TENT
Elektroprivreda Srbije (EPS) raspisala je tender za primenu veštačke inteligencije vredan 47,7, miliona dinara, a na kome traži izradu sistema koji počivaju na veštačkoj... EPS traži rešenja bazirana na veštačkoj inteligenciji za hidroelektrane i TENT

Elektroprivreda Srbije (EPS) raspisala je tender za primenu veštačke inteligencije vredan 47,7, miliona dinara, a na kome traži izradu sistema koji počivaju na veštačkoj inteligenciji, i to za predikciju dotoka na Drinsko-Limskim hidroelektranama kao i za detekciju anomalija u radu pojedinih elemenata u sistemima proizvodnje u TENT-u, objavila je eKapija.

Specifikacijom koja se odnosi na hidroelektrane, precizirano je da je cilj da se razvije sistem koji omogućava predikciju dnevnih dotoka na profilima hidroelektrana (HE) Piva,Višegrad, Bajina Bašta, Zvornik, Potpeć i Bistrica – akumulacija Radoinja kao i protoka na hidrološkim stanicama od interesa na Tari, Drini i Limu.

„Primena veštačke inteligencije ogleda se u razvoju matematičkih modela baziranih na mašinskom učenju za prognozu dnevnih dotoka na elektranama, kao i prognozu protoka na hidrološkim stanicama. Za svaku hidroelektranu i hidrološku stanicu biće razvijen poseban model baziran na mašinskom učenju (rekurentne neuronske mreže), koje uspešno reprodukuju nelinearne veze dotoka i meteoroloških veličina i omogućava pouzdanu hidrološku prognozu“, stoji u tenderskoj dokumentaciji.

Termoelektrana Nikola Tesla A/Izvor: Eps.rs

Kada je reč o očekivanim koristima od sistema za predikciju dotoka na profilima Drinsko-Limskih hidroelektrana primenom veštačke inteligencije očekuje se da će razvijeni sistem omogućiti automatizovanu prognozu dotoka na hidroelektranama kao i korišćenje tih modela u okviru različitih projekata za planiranje i buduće praćenje rada novih sistema – kao što su buduća reverzibilna HE Bistrica i hidroelektrane na gornjem toku Drine.

Sistem prediktivnog održavanja, sa druge strane, trebalo bi da se osloni na veštačku inteligenciju u detekciji anomalija u radu pojedinih elemenata u sistemima proizvodnje.

„Prediktivno održavanje ima svrhu da se anomalije u radu detektuju pravovremeno pre nego što dovedu do većih problema i prekida u radu, odnosno pre nego što uzrokuju velike materijalne i finansijske gubitke“, stoji u dokumentaciji za ovu partiju EPS-ove nabavke.

Projekat uključuje razvoj sistema za monitoring i prediktivno održavanje za četiri uređaja na TENT A (napojna pumpa, kondenz pumpe, mlinovi, ventilatori) i jedan uređaj u basenu Кolubara (reduktor).

Tender je otvoren do 27. novembra.

  • ŽIZI

    5.11.2023 #1 Author

    Zar to postoji????? 😁

    Odgovori

  • SHALIMAR

    5.11.2023 #2 Author

    Ako ih vestacka inteligencija ne iscupa,niko nece..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...