ukupan prihod kompanije porastao za dva odsto

Ericsson zaradio više od očekivanog u četvrtom kvartalu

BiznisBolji posaoSvetVesti

25.1.2022 18:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Ericsson zaradio više od očekivanog u četvrtom kvartalu Ericsson zaradio više od očekivanog u četvrtom kvartalu
Švedski telekomunikacioni gigant Ericsson prijavio je zaradu u četvrtom kvartalu bolju od očekivane jer je imao koristi od više zemalja koje su uvele 5G... Ericsson zaradio više od očekivanog u četvrtom kvartalu

Švedski telekomunikacioni gigant Ericsson prijavio je zaradu u četvrtom kvartalu bolju od očekivane jer je imao koristi od više zemalja koje su uvele 5G mreže.

U saopštenju objavljenom u utorak, kompanija sa sedištem u Stokholmu otkrila je zaradu od 11,9 milijardi SEK (1,28 milijardi dolara) – što je više u odnosu na 11 milijardi SEK ostvarenih u istom periodu 2020. godine, piše Capital.com.

Njen ukupan prihod je takođe porastao za dva odsto na 71,3 milijarde SEK, uprkos značajnom padu potražnje iz Kine.

Vest je bila dovoljna da podigne cenu akcija kompanije za skoro sedam odsto tokom ranog današnjeg trgovanja.

Predsednik i izvršni direktor Ericsson-a Borje Ekholm, rekao je da očekuje da će mobilna infrastruktura ostati jaka tokom poslovanja u 2022. godini.

„Nastavićemo da povećavamo ulaganja u istraživanje i razvoj kako bismo održali naše tehnološko liderstvo i ojačali našu konkurentsku poziciju kako bismo iskoristili prednosti uvođenja 5G mreža“, dodao je on.

Prošlog novembra, Ericsson je najavio dogovor od 6,2 milijarde dolara za kupovinu američke kompanije Vonage Holdingsa, kao deo dugoročne ponude za proširenje svog 5G portfelja.

Ericsson održava globalni trend u 5G, trenutno najnapredniju mobilnu širokopojasnu tehnologiju čija popularnost raste. Očekuje se da će se solidan rast 5G pretplata nastaviti u narednih nekoliko godina, prema istraživanju Statista.

Predviđa se da bi globalne pretplate mogle dostići tri milijarde dolara do 2025. godine. To uključuje rast od 600 miliona pretplata od 2023. do 2024. i ponovo od 2024. do 2025. godine.

Očekuje se da će ekonomski uticaj 5G dostići 484 milijarde dolara samo u Sjedinjenim Američkim Državama, što će biti ostvareno kroz povećanu produktivnost i efikasnost, kao i stvaranje novih prodajnih mogućnosti u svetskoj ekonomiji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...