Pravo učešća ima 99 lokalnih samouprava uključenih u EU PRO Plus program

EU izdvaja 4,8 miliona evra za projekte poslovne infrastrukture u Srbiji

BiznisEUSrbijaVesti

4.10.2022 08:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EU izdvaja 4,8 miliona evra za projekte poslovne infrastrukture u Srbiji EU izdvaja 4,8 miliona evra za projekte poslovne infrastrukture u Srbiji
Program Evropske unije (EU) za lokalni razvoj, EU PRO Plus, koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije Srbije, objavio je javni... EU izdvaja 4,8 miliona evra za projekte poslovne infrastrukture u Srbiji

Program Evropske unije (EU) za lokalni razvoj, EU PRO Plus, koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije Srbije, objavio je javni poziv za projekte poslovne infrastrukture u Srbiji za šta je izdvojeno 4,8 miliona evra.

Sredstva su namenjena unapređenju uslova za investicije u proizvodnju, usluge i turizam i otvaranju novih radnih mesta u regionima Šumadije i zapadne Srbije i južne i istočne Srbije.

Pravo učešća na pozivu ima 99 lokalnih samouprava uključenih u EU PRO Plus program, koje mogu da konkurišu projektima izgradnje ili rekonstrukcije, infrastrukturnog opremanja industrijskih zona, naučno-tehnoloških parkova, biznis-inkubatora, turističkih zona, kao i projektima izrade tehničke dokumentacije u svrhu razvoja poslovne infrastrukture, prenosi Beta.

U okviru poziva iz ukupnog budžeta 3,4 miliona evra su usmerena na podršku razvoju industrijskih zona, naučno-tehnoloških parkova, inovacionih centara ili biznis-inkubatora, dok je za podršku razvoju održivog turizma opredeljeno milion evra.

Lokalne samouprave će moći da konkurišu i za podršku razvoju tehničke dokumentacije u svrhu razvoja poslovne infrastrukture, odnosno za izradu projekata za građevinsku dozvolu, izvođačkih projekata i studija izvodljivosti, za šta je EU izdvojila 400.000 evra.

Same lokalne samouprave, srazmerno stepenu razvijenosti, treba da obezbede sredstva za sufinansiranje u visini od deset odsto ukupne vrednosti projekta za opštine iz četvrte kategorije, odnosno 15, 20 ili 30 odsto za one samouprave koje pripadaju trećoj, drugoj i prvoj kategoriji.

Javni poziv će se sprovesti u dve faze, tako što se u prvoj fazi podnosi koncept predloga projekta, dok druga faza podrazumeva podnošenje kompletne prijave ali samo za one podnosioce čiji je koncept pozitivno ocenjen u prvoj fazi.

„Vlada Srbije kontinuirano radi na stvaranju uslova za privredni rast i postizanje ravnomernog razvoja zemlje, a podrška EU će doprineti jačanju konkurentnosti lokalnih samouprava i njihovih ekonomija“, kazala je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, navodi se u saopštenju.

Kako je istakla, gradovi i opštine, uz bespovratna sredstva EU, imaju priliku da unaprede poslovnu infrastrukturu u industrijskim zonama i svoju turističku infrastrukturu i tako stvore prilike za nove investicije i nova radna mesta.

Dodala je da lokalne samouprave na ovaj način grade i svoje kapacitete, pripremaju projekte i koriste evropske fondove kako bi unapredili kvalitet života građana u svojim sredinama.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre (Emanuele Giaufret) naveo je da EU pruža podršku privrednom razvoju Srbije sa posebnom pažnjom usmerenom na manje razvijene delove zemlje, gde je važno stvoriti povoljan poslovni ambijent za ulaganja i mogućnosti zapošljavanja.

„Pružanjem novih prilika i radnih mesta ljudima, a posebno mladima, oni će biti podstaknuti da ostanu da žive i rade u mestima u kojima su rođeni i tako ožive privredne perspektive ovih lepih krajeva Srbije“, rekao je Žofre.

Podseća se da aktivnosti EU PRO Plus programa, koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, EU podržava sa 40 miliona evra.

Program, čiju realizaciju vodi Ministarstvo za evropske integracije, ima za cilj da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona – Šumadije i zapadne Srbije, kao i južne i istočne Srbije.

Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...