zemlje van evrozone dodatno će osiromašiti

Apel Vučića Evropskoj uniji da ojača evro

EUSrbijaVesti

3.10.2022 14:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Apel Vučića Evropskoj uniji da ojača evro Apel Vučića Evropskoj uniji da ojača evro
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas iz Budimpešte apel Evropskoj uniji da „učini sve da ojača evro“ jer će u suprotnom svi van... Apel Vučića Evropskoj uniji da ojača evro

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas iz Budimpešte apel Evropskoj uniji da „učini sve da ojača evro“ jer će u suprotnom svi van evrozone, kako je naveo, dodatno da osiromaše.

„Molim predstavnike EU da učine sve da ojačaju evro zato što je to sledeća mina za sve nas, jer sa rastom dolara rastu cene nafte. Dolar je toliko jak da će Amerikanci biti u poziciji da kupe sve što im je potrebno na evropskom tlu za daleko manje novca nego što su mogli ranije“, rekao je Vučić novinarima nakon sastanka o imigraciji sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom (Karl Nehammer), prenosi agencija Beta.

Vučić je naglasio da ukoliko evro nastavi da slabi u odnosu na dolar, biće problema u zemljama članicama EU jer evro neće jednako vredeti svuda zbog inflacije i to će da donosi „dodatne ekonomske probleme posebno za nas na periferiji“.

„Problem što ćemo mi svi dodatno da osiromašimo, mi koji nismo u evrozoni ili EU jer smo spustili nivo zaduženosti sa 26,5 odsto na 10 odsto u dolarima. Moramo da kupujemo dolare evrima i to je za nas ozbiljan problem“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je izjavio u Budimpešti da je situacija u svetu grozna i biće još gora jer sve što je urađeno u poslednjih deset godina, može da nestane za šest meseci.

On je na konferenciji za novinare na samitu lidera Srbije, Mađarske i Austrije rekao da sve što je urađeno može da nestane ne krivicom Srbije, ni Mađarske i Austrije.

„Trošimo sve pare. Sve što smo uradili za poslednjih deset godina kako treba, promenili zemlju, reindustrijalizovali je, može da nestane za šest meseci, ne našom krivicom“, rekao je Vučić.

Srbija, prema njegovim rečima i dalje drži cenu gasa kao socijalnu kategoriju, ali „država gubi novac, ogroman“. On je rekao da Srbija ne može da se meri sa Nemcima i Francuzima, jer je „slaba karika, a ima i još slabijih i teško je zamisliti kako je njima“.

„Nažalost ovo će da traje i da traje ko zna koliko vremena i zato je važno da imamo jedni druge i da možemo da razgovaramo i da pomažemo jedi drugima, inače situacija je grozna. Lakše je kad imate prijatelja i kada možete jedni drugima da pomognete koliko je moguće“, rekao Vučić.

  • SRDJAN

    3.10.2022 #1 Author

    Slusajte precednika Vucka kad vas on savetuje zlata vrednim savetima

    Odgovori

  • Mike

    3.10.2022 #2 Author

    Dobro, mora i njih neko da nasmeje…

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    4.10.2022 #3 Author

    Potpuno se slažem sa ovim sto je Vučić rekao, zssa 6 meseci mogu propasti svi desetogodisnji napori ali i štednja. Neka nam je Bog u pomoć. Celom svetu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...