valuta najveće svetske ekonomije ima veću vrednost od evra

Američke centralne bankare ne zanima što će snažni dolar da uveća dugove mnogih zemalja

BankeNovacSvetVesti

3.10.2022 08:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Američke centralne bankare ne zanima što će snažni dolar da uveća dugove mnogih zemalja Američke centralne bankare ne zanima što će snažni dolar da uveća dugove mnogih zemalja
Donosioci monetarne politike u Sjedinjenim Američkim Državama najverovatnije neće uskoro “nagaziti kočnicu” i usporiti po mnogima prebrzi tempo jačanja dolara, uprkos negativnim efektima koje... Američke centralne bankare ne zanima što će snažni dolar da uveća dugove mnogih zemalja

Donosioci monetarne politike u Sjedinjenim Američkim Državama najverovatnije neće uskoro “nagaziti kočnicu” i usporiti po mnogima prebrzi tempo jačanja dolara, uprkos negativnim efektima koje to jačanje donosi na globalnom nivou.

Snažna američka valuta pomaže da se suzbije inflacija na domaćem tržištu, a to što će iznosi dugova drugih zemalja rasti u ovom trenutku nije glavna briga centralnih bankara u SAD.

Kako piše Wall Street Journal, vrednost dolara je skočila kao posledica višestrukog podizanja kamatnih stopa u nastojanju da se suzbije najjača inflacija u psoeldnjih 40 godina.

Takozvani WSJ dolarski indeks, koji meri snagu američke nacionalne valute prema korpi drugih vodećih međunarodnih valuta, ojačao je čak 16 odsto od početka ove godine.

Na početku prve nedelje oktobra jedan dolar vredi 1,018 evra, što je nivo koji je prvi put dotakao krajem avgusta – nadjačao je zajedničku evropsku valutu i na dvodecenijskom je maksimumu.

Analitičari WSJ smatraju da čelnici centralne banke Federalnih rezervi nemaju nameru da skoro obustave aktuelnu politiku povećanja kamatnih stopa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...