Valuta koja ima prednost nad evrom i dolarom

Švajcarski franak sigurno utočište za investitore

InvesticijeNovacSvetVesti

12.9.2022 08:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Švajcarski franak sigurno utočište za investitore Švajcarski franak sigurno utočište za investitore
Mark Hefele (Mark Haefele), glavni direktor za investicije u UBS Global Wealth Managementu, rekao je u belešci od srede da postoji jedna opcija koja... Švajcarski franak sigurno utočište za investitore

Mark Hefele (Mark Haefele), glavni direktor za investicije u UBS Global Wealth Managementu, rekao je u belešci od srede da postoji jedna opcija koja bi mogla biti isplativa za investitore koji žele da igraju „na sigurno“.

“S obzirom na trenutnu neizvesnu pozadinu, favorizujemo švajcarski franak kao sigurno utočište izbora na deviznim tržištima”, rekao je.

“Švajcarska je manje pogođena evropskom energetskom krizom nego njeni susedi, budući da fosilna goriva čine samo pet odsto proizvodnje električne energije u zemlji. Valutu takođe podupire centralna banka koja je i voljna i sposobna da brzo vrati inflaciju na cilj”, prenosi Seebiz.

Švajcarski franak je porastao za više od sedam odsto u odnosu na evro od juna, jer rastući strahovi od recesije nastavljaju da teraju ulagače u sigurno utočište.

I kao što je Stéphane Monier, glavni direktor za investicije Lombard Odier Private Bank, rekao u članku od 31. avgusta: “Švajcarska narodna banka (SNB) suprotstavlja se rastućim cenama višim kamatama. Za razliku od drugih kreatora politike, signalizirala je spremnost da interveniše kako bi švajvarski franak ostao jak”.

Švajcarski franak takođe ima istorijsku prednost u odnosu na dolar. Od 1999. godine, franak je porastao čak 30 odsto u odnosu na američku valutu.

  • kaćica

    12.9.2022 #1 Author

    Ne bih rekla da je sigurno.

    Odgovori

  • GOCA BG

    12.9.2022 #2 Author

    Da,za sada je najstabilniji…

    Odgovori

  • MAJALG

    12.9.2022 #3 Author

    Neverovatno kako Svajcarska u svakoj prici ima sigurnu luku i ne oseti posledice kao ostatak Evrope.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...