Aktivnosti "EU PRO Plus programa" Evropska unija podržava sa 40 miliona evra

EU izdvojila tri miliona evra za podršku preduzetnicima

EUPoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

10.5.2022 18:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 15

EU izdvojila tri miliona evra za podršku preduzetnicima EU izdvojila tri miliona evra za podršku preduzetnicima
Program Evropske unije za lokalni razvoj „EU PRO Plus“, koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, objavio je u utorak javni... EU izdvojila tri miliona evra za podršku preduzetnicima

Program Evropske unije za lokalni razvoj „EU PRO Plus“, koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, objavio je u utorak javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava preduzetnicima, mikro i malim preduzećima registrovanim u jednoj od 99 lokalnih samouprava u Srbiji koje su uključene u program.

EU će sa ukupno tri miliona evra, kroz nabavku opreme i uvođenje usluga, podržati preduzeća koja su registrovana između 1. januara 2016. i 31. decembra 2020. godine i bave se proizvodnjom ili pružanjem usluga koje obuhvataju informacione tehnologije, arhitektonske i inženjerske delatnosti, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, usluge vezane za turizam, održavanje i popravke, navedeno je u saopštenju Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), prenosi Beta.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović kazala je da Srbija u saradnji sa EU kontinuirano radi na ekonomskom razvoju i smanjivanju regionalnih nejednakosti u zemlji, te da su mala i srednja preduzeća kičma razvoja srpske ekonomije.

„Ova konkretna podrška EU doprineće unapređenju proizvodnje i tržišnog potencijala preduzeća, otvaranju novih radnih mesta, kao i većoj otpornosti od negativnog uticaja pandemije ali i aktuelne geoekonomske krize“, rekla je Joksimović.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre (Emanuel Giaufret) kazao je da EU na ovaj način podržava razvoj i konkurentnost sektora mikro i malih preduzeća koji, kako je naveo, predstavlja osnov zdrave i održive ekonomije i direktno doprinosi otvaranju novih radnih mesta.

„Kao i do sada podržaćemo dobre poslovne ideje kako bi srpska privreda bila spremna za evropsko tržište“, rekao je Žiofre.

Precizirano je da su od ukupnog budžeta, dva miliona evra namenjena za podršku proizvodnim preduzećima, a milion evra će biti utrošeno za pomoć onim malim biznisima koje se bave uslužnim delatnostima.

Visina podrške po pojedinačnom projektu za preduzeća registrovana za proizvodnu delatnost iznosi od 10.000 do 40.000 evra, a za preduzeća registrovana za pružanje usluga od 10.000 do 30.000 evra.

U oba slučaja obavezno je minimalno sufinasiranje od 20 odsto vrednosti projekta odnosno 15 procenata za preduzeća iz opština koje su u četvrtoj kategoriji razvijenosti.

„Kako bi pozitivan uticaj na lokalne zajednice bio još veći, u okviru pojedinačnih projekata preduzetnici i preduzeća su u obavezi da osmisle i sprovedu društveno-odgovorne aktivnosti i tako pruže podršku svojim sugrađanima, ranjivim grupama, deci, sportskim klubovima, ili doprinesu zaštiti životne sredine“, rekla je menadžerka EU PRO Plus programa Olivera Kostić.

Poziv je otvoren do 30. juna 2022. godine, a više informacija o uslovima poziva, kriterijumima za izbor korisnika, načinu konkurisanja, kao i dokumentacija za prijavljivanje dostupne su na internet stranici EU PRO Plus Programa.

Aktivnosti „EU PRO Plus programa“ EU podržava sa 40 miliona evra.

Program, čiju realizaciju vodi Ministarstvo za evropske integracije, ima za cilj da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u regionu Šumadije i zapadne Srbije i regionu južne i istočne Srbije.

Aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.

  • VERA

    10.5.2022 #1 Author

    To ce nam dosta znaciti mada i nasa drzava treba da pomogne pogotovu mala preduzeca da prebrode ovu krizu trenutno.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    10.5.2022 #2 Author

    Evropska unija ima para pa moze da potstice i pomaže uslužne delatnosti.

    Odgovori

  • kaćica

    10.5.2022 #3 Author

    Bravo za ovaj potez mnogo ce znaciti pocetnicima.

    Odgovori

  • GOCA BG

    10.5.2022 #4 Author

    Ovakav finansijski podsticaj ce svakako znaciti…

    Odgovori

  • NINO

    11.5.2022 #6 Author

    Odlican startUp potez.

    Odgovori

  • DJORDJE1

    11.5.2022 #7 Author

    Svaka čast na ovom projektu podrške, to će sigurno značiti onima koji su na početku poslovanja.

    Odgovori

  • IVAN

    11.5.2022 #8 Author

    Znacice ova pomoc

    Odgovori

  • GINKO

    11.5.2022 #9 Author

    Napokon lepa vest, bravo

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    11.5.2022 #11 Author

    odlično, treba koristiti sredstva za razvoj i rast poslovanja

    Odgovori

  • Emilija

    12.5.2022 #12 Author

    I nasi bi mogli malo vise da pomognu

    Odgovori

  • DANIJELA

    14.5.2022 #13 Author

    Treba pomagati i ulagati pogotovo mladim i malim preduzecima.

    Odgovori

  • BOLEK

    15.5.2022 #14 Author

    Lepe vesti

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    16.5.2022 #15 Author

    Lepe vesti. Treba iskoristiti!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...