EU OZNAČIO SRBIJU NEBEZBEDNOM ZEMLJOM, TUNIS ZATVORIO GRANICU Bez testa i karantina samo u BIH, Albaniju i Tursku

BiznisEUIzdvajamoRegionSrbijaSvetTurizamVesti

17.7.2020 13:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

EU OZNAČIO SRBIJU NEBEZBEDNOM ZEMLJOM, TUNIS ZATVORIO GRANICU Bez testa i karantina samo u BIH, Albaniju i Tursku EU OZNAČIO SRBIJU NEBEZBEDNOM ZEMLJOM, TUNIS ZATVORIO GRANICU Bez testa i karantina samo u BIH, Albaniju i Tursku
Srbija je i zvanično skinuta sa liste država za slobodno putovanje u zemlje Evropske Unije, a Tunis je poslednji u nizu koji je zatvorio... EU OZNAČIO SRBIJU NEBEZBEDNOM ZEMLJOM, TUNIS ZATVORIO GRANICU Bez testa i karantina samo u BIH, Albaniju i Tursku

Srbija je i zvanično skinuta sa liste država za slobodno putovanje u zemlje Evropske Unije, a Tunis je poslednji u nizu koji je zatvorio svoje granice na naše građane.

Za samo 24 sata, posle Italije i Bugarske, i Tunis je okarakterisao Srbiju kao nebezbednu zemlju, čime je dodatno sužen broj zemalja u koje naši državljani mogu da uđu.

„Republika Tunis je 16. jula označila Srbiju kao crvenu zonu“, prenosi Tanjug navode ambasade te zemlje u Beogradu. Iz ambasade su poručili da je do sada Srbija bila u narandžastoj zoni, pa su samim ti i uslovi bili drugačiji, a da sada u ovu zemlju mogu da uđu samo državljani Tunisa koji imaju boravak u Srbiji.

Savet EU zvanično je objavio novu listu zemalja za koje se od 16. jula preporučuje ukidanje restrikcije za putovanja u EU, na kojoj su Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Jedino su Srbija i Crna Gora skinute sa prvobitne liste od 1. jula, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, a u Briselu su naveli da će spisak bezbednih zemalja ponovo biti ažuriran za dve nedelje.

Nakon ove odluke, usledila je odmah reakcija Grčke. Ova zemlja je, kako je saopštila u četvrtak grčka vazduhoplovna direkcija (NOTAM), produžila zabranu ulaska vazdušnim putem u zemlju do 31. jula državljanima zemalja koje nisu članice EU.

U Hrvatsku i Mađarsku sa testom, u Sloveniju uz karantin

Državljani Srbije trenutno mogu bez ikakvih kontrola, testova i karantina da uđu samo u Tursku, Bosnu i Hercegovinu i Albaniju, dok se nasumično testiranje vrši za Egipat. Za naše državljane još uvek su otvorene i Ukrajina, Jermenija, SAD i Meksiko, kao i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Iako je još uvek omogućen ulazak i u Španiju, to u svakom trenutku može da se promeni zbog preporuka EU, s tim što je odlazak u tu zemlju otežan zbog rampe ostalih zemalja Evropske Unije.

U Hrvatsku, podsetimo, građani Srbije mogu da uđu samo uz PCR test star najviše 48 sati ili uz 14 dana karantina, dok je za Mađarsku neophodan dvostruki PCR test, dok je 14 dana karantina obavezno i nakon ulaska u Sloveniju.

  • GocaBG

    17.7.2020 #1 Author

    I ove ostale tri zemlje ce nam uskoro zabraniti ulazak….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...