Evropska alternativa za kineski "Pojas i put"

EU planira 300 milijardi dolara za „Global Gateway“

BiznisEUInfrastrukturaVesti

30.11.2021 17:35 Autor: Vladimir Jokanović 0

EU planira 300 milijardi dolara za „Global Gateway“ EU planira 300 milijardi dolara za „Global Gateway“
Evropski plan za globalno infrastrukturno partnerstvo „Global Gateway“ vredan 300 milijardi evra koji bi trebalo da konkuriše kineskoj inicijativi „Pojas i put“, trebalo bi... EU planira 300 milijardi dolara za „Global Gateway“

Evropski plan za globalno infrastrukturno partnerstvo „Global Gateway“ vredan 300 milijardi evra koji bi trebalo da konkuriše kineskoj inicijativi „Pojas i put“, trebalo bi da se fokusira na suštinske projekte, saopštila je u utorak lobistička grupa Business Europe.

„Global Gateway“ predviđa ulaganje 300 milijardi evra za podršku projektima koji podstiču trgovinu i veze između Evropske unije i partnerskih zemalja širom sveta tokom šest godina, navedeno je u dokumentu EK, na koji se poziva Reuters.

Plan, koji je u septembru pokrenula predsednica EK Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) osmišljen je da bude konkurent kineskoj inicijativi „Pojas i put“, koja je promovisala projekte koji povezuju azijske, afričke i druge zemlje u globalnu trgovinsku mrežu sa Kinom.

Kineska inicijativa bila je povod kritika nekih zemalja primalaca, koje tvrde da su projekti precenjeni, da dovode do neodrživog duga i da su umrljani korupcijom. Prema oceni Business Europe, strategija povezivanja EU trebalo bi da postavi prioritete i fokusira se na najvažnije, umesto da pokušava da uradi sve u isto vreme.

Lobistička grupa apelovala je na političare EU da uključe evropska preduzeća, da koriste inovativne mehanizme finansiranja i da uzmu u obzir i druge kriterijume osim cene prilikom dodele projekata. Takođe su savetovali EU da blokira ponude zemalja koje nisu dozvolile recipročan pristup svojim projektima.

Novac za „Global Gateway“ dolazi iz Evropskog fonda za održivi razvoj, poznatog kao EFSD+, koji uključuje novu inicijativu sa Evropskom investicionom bankom, finansiranje grantova, ulaganja evropskih finansijskih i razvojnih institucija i multilateralnih razvojnih banaka.

U dokumentu EK navodi se da će fondovi EU biti ponuđeni uz „fer i povoljne uslove kako bi se ograničio rizik od dugovanja“ i da će „ulagati u projekte koji se mogu realizovati uz visoke standarde, dobro upravljanje i transparentnost“.

„Global Gateway“ ima potencijal da pretvori EU u efikasnijeg geopolitičkog igrača, ocenio je nemački ambasador u EU, Mihael Klaus (Michael Clauss). „Za mnoge partnerske zemlje, ponuda saradnje zasnovane na pravilima i vrednostima biće atraktivna alternativa kineskoj inicijativi Pojas i put“, naveo je nemački diplomata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...