Brisel odgovara na destabilizujuće aktivnosti Moskve u inostranstvu

EU priprema novi set sankcija protiv Rusije

EUVesti

9.10.2024 10:54 Autor: Vladimir Jokanović 2

EU priprema novi set sankcija protiv Rusije EU priprema novi set sankcija protiv Rusije
Savet Evropske unije usvojio je okvire novog sankcionog režima protiv Rusije. Ove mere su preduzete kao odgovor na „destabilizujuće aktivnosti Rusije u inostranstvu“ i... EU priprema novi set sankcija protiv Rusije

Savet Evropske unije usvojio je okvire novog sankcionog režima protiv Rusije. Ove mere su preduzete kao odgovor na „destabilizujuće aktivnosti Rusije u inostranstvu“ i „nastavljenu kampanju hibridnih aktivnosti Ruske Federacije na evropskoj teritoriji“, navodi se u saopštenju na sajtu organizacije.

Savet EU ističe da će sada unija moći da se suprotstavi hibridnim pretnjama iz Rusije. Prema navodima Saveta EU, to su podrivanje izbornih procesa i funkcionisanja demokratskih institucija, pretnje i sabotaža ekonomske aktivnosti, usluga od opšteg interesa ili kritične infrastrukture, manipulacija podacima iz inostranstva, zlonamerne sajber aktivnosti, usmeravanje migrantskih tokova i druge destabilizujuće aktivnosti, prenosi Komersant.

Prema dokumentu, novi režim će omogućiti sankcionisanje fizičkih i pravnih lica koja učestvuju u takvim aktivnostima i politici ruske vlade. Imovina tih lica će biti zamrznuta, a građanima i kompanijama iz EU biće zabranjeno da im pružaju finansijska sredstva.

Poslednji, 14. paket antiruskih sankcija EU je usvojila u junu. Ovaj paket obuhvatao je, između ostalog, zabranu preprodaje ruskog tečnog prirodnog gasa (TPG) u EU i transport nafte iz Rusije.

EU je tom prilikom takođe uvela zabranu evropskim bankama izvan Rusije da koriste finansijski sistem za poruke SPFS (Sistem za prenos finansijskih poruka), što je ruski ekvivalent za SWIFT.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.