Upozorenje američke ministarke finansija

SAD prete sankcijama evropskim bankama u Rusiji

BankeEUSvet

27.5.2024 11:57 Autor: Vladimir Jokanović 4

SAD prete sankcijama evropskim bankama u Rusiji SAD prete sankcijama evropskim bankama u Rusiji
Evropske banke suočavaju se sa sve većim rizicima poslovanja u Rusiji, a SAD razmatraju jačanje sekundarnih sankcija protiv banaka koje se obavljaju transakcije i... SAD prete sankcijama evropskim bankama u Rusiji

Evropske banke suočavaju se sa sve većim rizicima poslovanja u Rusiji, a SAD razmatraju jačanje sekundarnih sankcija protiv banaka koje se obavljaju transakcije i time pomažu ruske ratne napore, izjavila je ministarka finansija SAD Dženet Jelen (Janet Yellen).

„Razmatramo mogućnost oštrijeg primenjivanja naših sankcija prema bankama koje posluju u Rusiji“, rekla je Jelen za Reuters, odbijajući da pruži specifične informacije i ne imenujući banke na koje bi sankcije mogle biti usmerene.

Govoreći na marginama sastanka lidera finansija G7 u severnoj Italiji, Jelen je rekla da bi sankcije povezane sa poslovanjem banaka u Rusiji bile uvedene „samo ako postoji razlog za to, ali poslovanje u Rusiji stvara ogroman rizik“, dodala je ona.

Na pitanje da li bi želela da vidi da se austrijska Raiffeisen Bank International i italijanska UniCredit povuku iz Rusije, Jelen je rekla: „Verujem da su ih njihovi nadzornici savetovali da budu izuzetno oprezni u vezi s onim što rade tamo“.

Član Evropske centralne banke (ECB) Fabio Paneta, uputio je jasne instrukcije italijanskim bankama u subotu, rekavši novinarima da banke moraju „izaći“ iz Rusije jer ostanak u zemlji predstavlja „problem reputacije“.

Raiffeisen je najveći evropski zajmodavac koji posluje u Rusiji, a sledi UniCredit. Još jedan veliki italijanski zajmodavac, Intesa Sanpaolo, radi na prodaji svog poslovanja u Rusiji.

Nova ovlašćenja za sekundarne sankcije daju Ministarstvu finansija SAD moć da isključi banke iz američkog finansijskog sistema ako se ustanovi da pomažu zaobilaženje primarnih sankcija protiv ruskih i drugih subjekata zbog rata u Ukrajini.

 • Jj992

  27.5.2024 #1 Author

  Prete stalno

  Odgovori

 • SHALIMAR

  27.5.2024 #2 Author

  Dokle vise da diriguju celom svetu sta treba da rade..

  Odgovori

 • ELLA

  27.5.2024 #3 Author

  Lako je iz daljine pretiti

  Odgovori

 • Ilja

  28.5.2024 #4 Author

  A zašto svet nebi izolovao konačno ameriku? Svakako su ostrvo,a kauboji su dojadili više i Bogu i svetu!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...