Oglasi u suprotnosti sa najavom o odlasku sa ruskog tržišta

Raiffeisen banka zapošljava u Rusiji

BankeEUNovacSvet

16.4.2024 15:47 Autor: Vladimir Jokanović 5

Raiffeisen banka zapošljava u Rusiji Raiffeisen banka zapošljava u Rusiji
Raiffeisen Bank International iz Austrije nedavno je objavila desetine oglasa za poslove u Rusiji, što ukazuje na ambiciozne planove za rast u toj zemlji,... Raiffeisen banka zapošljava u Rusiji

Raiffeisen Bank International iz Austrije nedavno je objavila desetine oglasa za poslove u Rusiji, što ukazuje na ambiciozne planove za rast u toj zemlji, a to je u suprotnosti sa zvaničnim obećanjem o napuštanju ruskog tržišta. Raiffeisen banka jedina je od zapadnih banaka u Rusiji koja je povećala broj zaposlenih u odnosu na 2021. godinu.

Ruska filijala austrijske banke oglasila je oko 1.500 ponuda za posao od decembra, a najviše za pozicije u menadžmentu prodaje i korisničkoj podršci. U jednom od oglasa koji je objavila jedinica Raiffeisen banke za srednje preduzetnike u Rusiji, navedeno je da su“osnovni ciljevi višestruko povećanje aktivne baze klijenata i stabilan dvocifreni rast prihoda“, prenosi Financial Times.

Raiffeisen traži „menadžera koji će privući nove klijente“, piše u drugoj ponudi, iz odeljenja koje se bavi malim preduzećima u Rusiji. Drugi oglas beleži da kompanija „aktivno širi bazu korporativnih klijenata“ za usluge obračuna plata.

Oglasi su u suprotnosti sa višestrukim najavama Raiffeisen banke da namerava da smanji i proda svoje poslovanje u Rusiji nakon pokretanja ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Dve godine kasnije, banka je zapadni kreditor sa najvećim operacijama u Rusiji. Pod nadzorom je američkog Trezora i pod pritiskom Evropske centralne banke da se povuče iz Rusije.

BankaZemljaBr. zaposlenih na kraju 2021.Br. zaposlenih na kraju 2023.
Raiffeisen Bank
International
Austrija9.3279.942
UniCreditItalija4.3833.171
Deutsche BankNemačka1.722179
Intesa SanpaoloItalija975869
ING GroupHolandija281259
CommerzbankNemačka136126
Izvor: FT

„Smanjenje poslovanja u Rusiji će se nastaviti i u 2024. godini. Raiffeisen i dalje radi na potencijalnoj transakciji, prodaji ili razdvajanju, koja bi rezultirala dekonsolidacijom Raiffeisenbank Russia iz grupe“, saopštila je austrijska banka. „Oglasi ne odražavaju mere koje je RBI preduzela da smanji svoje poslovanje u Rusiji, niti odgovaraju budućim planovima za poslovanje u Rusiji“, stoji u saopštenju.

Iz Raiffeisenove izvršne direkcije navode da su u nezavidnom, ali neizbežnom položaju, jer profiti ostvareni u Rusiji ne mogu da budu repatrirani, a bilo koja prodaja njihovog poslovanja zahtevaće odobrenje Kremlja. Istovremeno, banka mora održati svoje poslovanje u Rusiji funkcionalnim kako bi privukla kupca, a da pri tome ne podržava preterano rusku ratnu ekonomiju.

 • Inquiete

  16.4.2024 #1 Author

  Samo mi nije jasno zašto otpuštaju radnike u Srbiji, ako im dobro ide??

  Odgovori

 • Kata

  16.4.2024 #2 Author

  Neki novi momenti

  Odgovori

 • LENA

  16.4.2024 #3 Author

  To može izazvati zabrinutost među posmatračima koji prate situaciju u vezi sa sankcijama i geopolitičkim tenzijama.

  Odgovori

 • tamara71

  16.4.2024 #4 Author

  Sankcije su predstava za budale

  Odgovori

 • Maky

  16.4.2024 #5 Author

  Zanimljiva investicija

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...