Zabrinutost Vašingtona zbog poslovanja austrijske banke u Rusiji

Raiffeisen pod pretnjom sankcija Ministarstva finansija SAD

BankeSvet

16.5.2024 13:42 Autor: Vladimir Jokanović 0

Raiffeisen pod pretnjom sankcija Ministarstva finansija SAD Raiffeisen pod pretnjom sankcija Ministarstva finansija SAD
Američko Ministarstvo finansija upozorilo je Raiffeisen Bank International (RBI) u pisanom obliku da bi joj pristup američkom finansijskom sistemu mogao biti ograničen zbog njenih... Raiffeisen pod pretnjom sankcija Ministarstva finansija SAD

Američko Ministarstvo finansija upozorilo je Raiffeisen Bank International (RBI) u pisanom obliku da bi joj pristup američkom finansijskom sistemu mogao biti ograničen zbog njenih poslovnih aktivnosti u Rusiji, navode izvori koji su videli dopis.

Zamenik ministra finansija SAD Vali Adejamo (Wally Adeyemo) poslao je pismo RBI 6. maja, izražavajući zabrinutost zbog prisustva RBI u Rusiji, kao i zbog ugovora vrednog 1,5 milijardi dolara sa sankcionisanim ruskim tajkunom, od kojeg je banka kasnije odustala, navodi izvor koji je zahtevao anonimnost, prenosi Reuters.

Iako je Raiffeisen banka odustala od posla sa Olegom Deripaskom nekoliko dana nakon što je pismo stiglo, izvor je naveo da je zabrinutost američkog Ministarstva finansija zbog poslovanja austrijske banke u Rusiji ostala.

Pismo je najjače upozorenje do sada upućeno najvećoj zapadnoj banci u Rusiji i dolazi nakon meseci pritiska iz Vašingtona, koji već više od godinu dana istražuje poslovanje RBI u toj zemlji. To naglašava duboku frustraciju u Vašingtonu prema toj banci uprkos njenoj nedavnoj odluci da odustane od posla koji je dodatno pogoršao tenzije.

Iako su mnoge zapadne vlade i korporacije radikalno smanjile veze sa Moskvom od kada je pre dve godine počeo rat u Ukrajini, Austrija ostaje povezana sa Rusijom preko kritičnih gasovoda, a Beč i dalje služi kao čvorište za novac iz Rusije i njenih bivših sovjetskih suseda.

Akcije Raiffeisena pale su se za tri odsto pri otvaranju današnjeg berzanskog trgovanja, što ih je učinilo najvećim gubitnikom među evropskim bankama. Banka je saopštila da se povukla iz posla i da nisu ušli u transakcije sa Deripaskom. Takođe je istaknuto da će „RBI nastaviti da radi na razduživanju svoje ruske podružnice“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...