Mogli bi se suočiti sa sankcijama SAD

Veliki pad akcija Raiffeisen banke usled poslovanja sa Rusijom

BankeNovac

12.3.2024 09:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Veliki pad akcija Raiffeisen banke usled poslovanja sa Rusijom Veliki pad akcija Raiffeisen banke usled poslovanja sa Rusijom
Akcije Raiffeisen banke pale su u ponedeljak za skoro sedam odsto usled zabrinutosti da bi se austrijska banka mogla suočiti sa sankcijama SAD zbog... Veliki pad akcija Raiffeisen banke usled poslovanja sa Rusijom

Akcije Raiffeisen banke pale su u ponedeljak za skoro sedam odsto usled zabrinutosti da bi se austrijska banka mogla suočiti sa sankcijama SAD zbog poslovanja sa Rusijom.

Reuters je prošle nedelje izvestio da su američki zvaničnici za sankcije trebali da upozore banke u Austriji da ispitaju svoju izloženost Rusiji i „preduzmu mere za ublažavanje“ kako bi osigurali da ne budu u suprotnosti sa zapadnim sankcijama Moskvi, prenosi SEEbiz.

Kao odgovor na novinski članak, iz kompanije su u ponedeljak izjavili da su „izveštaji medija koji impliciraju da je Ministarstvo finansija SAD iznelo navode o kršenju sankcija ili utaji protiv RBI takođe lažni“.

U saopštenju se dodaje da je „Ministarstvo finansija SAD u izjavi jasno stavilo do znanja da finansijske institucije koje krše ili zaobilaze sankcije Rusiji mogu biti isključene iz američkog finansijskog sistema.“

Uprkos tome što je u rezultatima za 2023. navedeno smanjenje poslovanja u Rusiji rekao da nastavlja da istražuje „prodaju ili izdvajanje“, obim kredita u zemlji iznosio je šest milijardi evra (6,5 milijardi dolara) na kraju godine.

To je najveći zapadni zajmodavac koji još uvek posluje u Rusiji i nalazi se na crnoj listi kao ukrajinski „sponzor rata“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...