za tri godine pedeset puta uvećana količina koja stiže iz samo pet zemalja

Rusija uvozi kritičnu robu preko Zajednice nezavisnih država

SvetU fokusu

21.2.2024 15:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rusija uvozi kritičnu robu preko Zajednice nezavisnih država Rusija uvozi kritičnu robu preko Zajednice nezavisnih država
Rusija zaobilazi sankcije da bi nabavila zapadnu robu prvenstveno preko zemalja Zajednice nezavisnih država u centralnoj Aziji i Turskoj, navodi se u studiji minhenskog... Rusija uvozi kritičnu robu preko Zajednice nezavisnih država

Rusija zaobilazi sankcije da bi nabavila zapadnu robu prvenstveno preko zemalja Zajednice nezavisnih država u centralnoj Aziji i Turskoj, navodi se u studiji minhenskog instituta Ifo o podacima o trgovini za sankcionisanu robu.

Navedena studija je ispitivala protok robe koja je kritična za rusku ekonomiju ili važna za vojnu industriju ove zemlje, kao što su vozila i kuglični i valjkasti ležajevi.

„U 2022. godini izvoz robe kritične za rusku privredu ili za vojnu industriju iz Jermenije, Kazahstana, Uzbekistana, Kirgistana i Turske u Rusiju bio je 50 puta veći od izvoza robe opšteg porekla tih zemalja u sve zemlje odredišta u 2019. To ukazuje na veoma veliku verovatnoću izbegavanja sankcija“, kaže Feodora Teti, zamenica direktora Ifo Centra za međunarodnu ekonomiju.

Od marta 2022. godine, osam odsto ukupnog ruskog uvoza robe koja je važna za ruske sisteme naoružanja i razvoj vojske dolazi iz zemalja ZND. Što se tiče robe koja je kritična za rusku ekonomiju, tri odsto ukupnog uvoza u Rusiju dolazi iz zemalja ZND.

„Najvažniji trgovinski partner Rusije i dalje je Kina, koja isporučuje 51 odsto uvezene robe važne za rusku ekonomiju ili vojnu industriju. Međutim, čini se da je zaobilaženje sankcija preko Kine manje rasprostranjeno“, kaže Teti.

Nagli porast kineskog udela u uvozu u Rusiju takođe se može objasniti, barem delimično, povećanom domaćom proizvodnjom u Kini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...