Vamin iz Tatarstana preuzima poslovanje francuske kompanije

Danone prodaje rusku imovinu

Firme u fokusuU fokusu

21.2.2024 10:29 Autor: Vladimir Jokanović 0

Danone prodaje rusku imovinu Danone prodaje rusku imovinu
Francuska kompanija Danone, čiju rusku imovinu je Federalna agencija za upravljanje imovinom prenela na privremeno upravljanje, namerava da ih proda kompaniji Vamin iz Tatarstana.... Danone prodaje rusku imovinu

Francuska kompanija Danone, čiju rusku imovinu je Federalna agencija za upravljanje imovinom prenela na privremeno upravljanje, namerava da ih proda kompaniji Vamin iz Tatarstana.

Vamin pripada Mintimeru Mingazovu, koji je imenovan u Upravni odbor H&M, bivše filijale kompanije Danone u Rusiju, prenosi Komersant, pozivajući se na Financial Times. Vamin je ponudio da plati 17,7 milijardi rubalja (191,5 miliona dolara) za sticanjem kontrole nad ruskim poslovanjem kompanije Danone.

Procenjuje se da će 7,7 milijardi rubalja od ovog iznosa biti iskorišćeno za servisiranje duga ruske strukture. Prema nezavisnoj proceni, cena transakcije predstavlja popust od 56 odsto na tržišnu vrednost poslovanja. Da bi se obezbedio kontinuitet ruskog poslovanja, Danobe je pristao da pruži podršku do kraja jula, jer H&M još lokalizuje proizvodnju niza sastojaka kako bi održao visok kvalitet proizvoda.

Dvojica neimenovanih izvora potvrdili su da francuska grupa traži prodaju posla Vaminu, ali je kompanija Danone odbila da komentariše te informacije. Posao još mora da dobije odobrenje ruskog Ministarstva poljoprivrede.

Nakon početka ruske vojne intervencije u Ukrajini, Danone je najpre najavio obustavu investicionih projekata, a potom i nameru da smanji prisustvo u Rusiji. Kao rezultat toga, ruski predsednik Vladimir Putin preneo je prošle godine strane akcije u ruskoj strukturi kompanije na privremeno upravljanje Federalnoj agenciji za upravljanje imovinom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...