Direktne ekonomske posledice rata u Ukrajini

Evropske kompanije trpe 100 milijardi evra gubitka u Rusiji

EUSvet

7.8.2023 10:39 Autor: Vladimir Jokanović 0

Evropske kompanije trpe 100 milijardi evra gubitka u Rusiji Evropske kompanije trpe 100 milijardi evra gubitka u Rusiji
Najveće evropske kompanije pretrpele su najmanje 100 milijardi evra direktnih gubitaka od svojih operacija u Rusiji od početka rata u Ukrajini. Istraživanje godišnjih izveštaja... Evropske kompanije trpe 100 milijardi evra gubitka u Rusiji

Najveće evropske kompanije pretrpele su najmanje 100 milijardi evra direktnih gubitaka od svojih operacija u Rusiji od početka rata u Ukrajini.

Istraživanje godišnjih izveštaja 600 evropskih grupa i finansijskih izveštaja za 2023. pokazuje da je 176 kompanija zabeležilo obezvređivanje imovine, devizne troškove i druge jednokratne troškove kao rezultat prodaje, zatvaranja ili smanjenja svojih preduzeća u Rusiji, prema istraživanu koje je objavio Financial Times.

Ukupni gubitak ne uključuje indirektne makroekonomske uticaje kao što su veći troškovi energije i roba. Rat je takođe doneo povećanje profita za naftne i gasne kompanije, kao i za odbrambeni sektor.

Analitičari očekuju da će posle preuzimanja kontrole nad ruskim filijalama gasnih kompanija Fortum i Uniper u aprilu, kao i eksproprijacije kompanija Danone i Carlsberg prošlog meseca, Moskva nastaviti da nanosi štetu evropskim preduzećima.

Prema podacima Kijevske škole ekonomije, više od 50 odsto od 1.871 entiteta u evropskom vlasništvu nastavilo je da posluje u Rusiji po izbijanju rata sa Ukrajinom. Neke od evropskih kompanija koje su i dalje prisutsne u Rusiji su italijanska banka UniCredit, austrijska Raiffeisen banka, kao i švajcarska kompanija Nestle i britanska kompanija Unilever.

Pojedini analitičari tvrde da kompanije koje su ostale u Rusiji rizikuju veće gubitke od onih koje su je napustile odmah po uvođenju sankcija, trpeći nemalu štetu. Najveće troškove povlačenja pretrpele su naftne i gasne grupe, pa su tako kompanije BP, Shell i Total Energies prijavile ukupne troškove od 40,6 milijardi evra, ali su one nadoknadile gubitke zahvaljujući rastu cena nafte i gasa.

Komunalna preduzeća pretrpela su direktan udarac od 14,7 milijardi evra gubitaka, dok su industrijska preduzeća, uključujući proizvođače automobila, pretrpela 13,6 milijardi evra gubitaka. Finansijske kompanije, među kojima su banke, osiguravajuće i investicione firme, zabeležile su 17,5 milijardi evra otpisa i drugih troškova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...