Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o oduzimanju akcija kompanije

Pivari Carlsberg oduzeta filijala u Rusiji

SvetVesti

20.7.2023 09:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pivari Carlsberg oduzeta filijala u Rusiji Pivari Carlsberg oduzeta filijala u Rusiji
Carlsberg više nema kontrolu nad poslovanjem svoje filijale u Rusiji, saopštila je danska pivara. Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o oduzimanju akcija... Pivari Carlsberg oduzeta filijala u Rusiji

Carlsberg više nema kontrolu nad poslovanjem svoje filijale u Rusiji, saopštila je danska pivara. Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o oduzimanju akcija kompanije krajem prošle nedelje.

„Promena rukovodstva je izvršena bez našeg znanja i saglasnosti“, naglašavaju u kompaniji Carlsberg.

„Carlsberg je poslovao u Rusiji u skladu sa lokalnim propisima, ali razvoj je neočekivan“, napisala je kompanija u poruci koju je sažela nemačka novinska agencija DPA, a prenosi SEEbiz.

U dekretu se, takođe, navodi da je udeo danske pivare Carlsberg u ruskoj kompaniji Baltika stavljen pod upravljanje državom.

Carlsberg je jedna od najvećih pivarskih kompanija na svetu, a Baltika je najveći proizvođač piva u Rusiji.

U martu prošle godine, nakon ruske invazije na Ukrajinu, danska grupa je objavila da želi da se potpuno povuče sa ruskog tržišta i proda svoje poslovanje u Rusiji. Pre četiri nedelje su objavili da su našli kupca i da čekaju potrebne dozvole ruskih vlasti. Kupca i cenu nisu objavili, ali su posle nedavnih događaja napisali da su izgledi za prodaju sada veoma neizvesni.

Pod rusku državnu upravu pripalo je 98,56 odsto akcija i francuske filijale mlekare Danone.

Kako saopštavaju moskovski mediji, prema poslednjim informacijama, predsednik Putin je imenovao zamenika guvernera Čečenije Jakuba Zakrijeva, nećaka čečenskog lidera Ramzana Kadirova, za novog generalnog direktora ruskog ogranka kompanije Danone.

Danone je već u nedelju objasnio da su svesni Putinove odluke i da je proučavaju. Danone je prošlog oktobra počeo da se povlači iz većine poslovnih aktivnosti u Rusiji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...