Moskva izgubila proces pred apelacionim sudom

Sud u Amsterdamu odbio žalbu Rusije na isplatu 50 milijardi dolara akcionarima Jukosa

Svet

20.2.2024 14:48 Autor: Vladimir Jokanović 0

Sud u Amsterdamu odbio žalbu Rusije na isplatu 50 milijardi dolara akcionarima Jukosa Sud u Amsterdamu odbio žalbu Rusije na isplatu 50 milijardi dolara akcionarima Jukosa
Apelacioni sud u Amsterdamu odbacio je žalbu Rusije na odluku da se bivšim akcionarima Jukosa isplati više od 50 milijardi dolara. Prema odluci suda,... Sud u Amsterdamu odbio žalbu Rusije na isplatu 50 milijardi dolara akcionarima Jukosa

Apelacioni sud u Amsterdamu odbacio je žalbu Rusije na odluku da se bivšim akcionarima Jukosa isplati više od 50 milijardi dolara. Prema odluci suda, argument Rusije o navodnoj prevari bivših akcionara naftne kompanije tokom arbitražnog postupka pred Stalnim arbitražnim sudom u Hagu nije dovoljan da poništi odluku o odšteti.

U odluci suda takođe je navedeno da su odbijeni zahtevi Rusije za plaćanje sudskih troškova u iznosu 120.000 evra. Na odluku se može uložiti žalba Vrhovnom sudu Holandije. Advokatska kancelarija De Brauw Blackstone Westbroek koja zastupa interese bivših akcionara Jukosa procenila je da bi odluka Vrhovnog suda mogla da usledi za 1,5 do dve godine, prenosi Komersant.

Međunarodni arbitražni sud dosudio je 2014. godine bivšim kontrolnim akcionarima Jukosa Hulley Enterprises, Veteran Petroleum и Yukos Universal kompenzaciju u iznosu od 50 milijardi dolara za eksproprijaciju kompanije.

Rusija je na tu odluku uložila žalbu Vrhovnom sudu Holandije koji je ukinuo presudu međunarodnog arbitražnog suda i vratio predmet na ponovno suđenje. Uključujući kamatu, iznos odštete je skoro 60 milijardi dolara. Rusija osporava odluku suda, pozivajući se na činjenicu da nije ratifikovala multilateralni ugovor Energetske povelje. To je postalo osnova da bivši akcionari Jukosa pokrenu arbitražu.

Slučaj Jukosa počeo je hapšenjem glavnih vlasnika kompanije Platona Lebedeva i Mihaila Hodorkovskog 2003. godine po nizu optužbi, lažnoj zapleni akcija, nepoštovanju sudskih odluka i utaji poreza. Tri godine kasnije banke poverioci Jukosa započele su stečajni postupak, a 2007. godine doneta je odluka o likvidaciji kompanije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...