Predsednik Rusije putuje na Bliski istok

Putin u poseti Saudijskoj Arabiji i UAE

Svet

5.12.2023 13:57 Autor: Vladimir Jokanović 3

Putin u poseti Saudijskoj Arabiji i UAE Putin u poseti Saudijskoj Arabiji i UAE
Predsednik Rusije boraviće u sredu u radnoj poseti Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, saopštio je novinarima u Moskvi portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On... Putin u poseti Saudijskoj Arabiji i UAE

Predsednik Rusije boraviće u sredu u radnoj poseti Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, saopštio je novinarima u Moskvi portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je naveo da će posete biti obavljene istog dana.

Peskov je rekao da će na dnevnom redu Putinove posete regionu biti pitanja u vezi sa tržištem nafte, kao i bilateralna i međunarodna pitanja. Ovo će biti prve posete ruskog predsednika tim zemljama od početka rata u Ukrajini, a Putin je u međuvremenu posećivao susedne zemlje, Iran i Kinu, podseća Komersant.

Međunarodni krivični sud izadao je u martu nalog za hapšenje Putina zbog optužbi za nezakonito deportovanje dece iz Ukrajine u Rusiju. Nadležnost suda se prostire na zemlje koje su potpisale i ratifikovale Rimski statut, zbog čega Putin nije putovao na ovogodišnji samit BRICS u Južnoj Africi.

UAE su potpisali, ali nisu ratifikovali Rimski statut, dok Rijad nije ni potpisao, tako da ove zemlje nemaju obavezu saradnje sa sudom. Putin će se u Rijadu sastati sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bih Salmanom, dok se u vreme njegove posete UAE tamo održava svetska klimatska konferencija COP28, ali nema najava da će on na njoj učestvovati.

Peskov je potvrdio da su razgovori o nafti uvek na dnevnom redu, iako se o toj temi vode pregovori unutar formata OPEC+. On je dodao će se razgovori fokusirati na bilateralne odnose, kao i da će razmena mišljenja uključivati i palestinsko-izraelski sukob.

Peskov je takođe najavio da će iranski predsednik Ebrahim Raisi u četvrtak doputovati u zvaničnu posetu Moskvi radi sastanka sa Putinom.

  • SENSEI

    5.12.2023 #1 Author

    Ruska politika je jedan od glavnih šrafova svetskih dešavanja

    Odgovori

  • SHALIMAR

    5.12.2023 #3 Author

    Rusija samo dodatno jaca saradnju sa liderima u svetu sto se nafte tice…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...