EU UZ ISTOČNU SRBIJU I PODUNAVLJE Bespovratna sredstva kao pomoć turizmu

BiznisEUSrbijaTurizamVesti

6.7.2020 15:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

EU UZ ISTOČNU SRBIJU I PODUNAVLJE Bespovratna sredstva kao pomoć turizmu EU UZ ISTOČNU SRBIJU I PODUNAVLJE Bespovratna sredstva kao pomoć turizmu
Javni poziv u okviru specijalizovanog programa za dodelu bespovratnih sredstava vrednosti od milion evra čiji je cilj prevazilaženje ekonomskih posledica pandemije kroz pružanje podrške... EU UZ ISTOČNU SRBIJU I PODUNAVLJE Bespovratna sredstva kao pomoć turizmu

Javni poziv u okviru specijalizovanog programa za dodelu bespovratnih sredstava vrednosti od milion evra čiji je cilj prevazilaženje ekonomskih posledica pandemije kroz pružanje podrške lokalnom privatnom sektoru, poboljšanje kvaliteta turističkih usluga i promociju regiona kao bezbedne i atraktivne turističke destinacije, biće otvoren 7. jula.

Svi zainteresovani moći će da apliciraju do 21. jula, rečeno je u ponedeljak na online info sesiji.

Korisnici ove pomoći mogu biti mikro i mali preduzetnici iz oblasti turizma, uključujući i nosioce kategorizovanog smeštaja i registrovana gazdinstva, saopšteno je na konferenciji.

Foto: Pixabay.com

Reč je o projektu „EUzaTebe – „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji je usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za podsticanje ekonomskog razvoja istočne Srbije i Donjeg Podunavlja.

Finansira ga EU, sufinansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovodi Deutsće Gesellsćaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, prenosi Tanjug.

Ukupan budžet programa je milion evra, a vrednost pojedinačnog projekta može biti maksimalno 1, 2 miliona dinara, a minimalno 240.000 dinara.

Sopstveni doprinos je 10 odsto od ukupno traženih sredstava.

Okvirne vrste aktivnosti koje se mogu finansirati su modernizacija smeštajnih i ugostiteljskih objekata, objekata za degustaciju, info punktova, suvenirnica i drugih turističkih sadržaja.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

To obuhvata troškove za aktivnosti poput renoviranja, adaptacija, proširenja, unapređenja kvaliteta objekata, uključujući nabavku neophodne opreme (nameštaj, kuhinjske aparate..). Takođe, i infrastrukturu malog obima i opremu za postojeće ili novoosmišljene aktivnosti u ponudi podnosioca zahteva, kao što su biciklizam, vožnja kajakom, nabavka šatora, sportske opreme.

Podnosioci zahteva koji ispunjavaju uslove za ovaj Poziv mogu biti privatni subjekti koji posluju u turističkom sektoru. To obuhvata turističke objekte (pružaoce usluga smeštaja, kampove, ugostiteljske objekte, vinarije i druga preduzeća neposredno uključena u pružanje turističkih usluga), proizvodnju i prodaju suvenira…

Podnosioci zahteva mogu biti fizička lica koja pružaju usluge smeštaja, registrovana poljoprivredna gazdinstva, preduzetnici / mikro i mala preduzeća (do 50 zaposlenih).

Za dodelu bespovratnih sredstava mogu konkurisati kandidati iz 12 gradova i opština – Boljevac, Bor, Golubac, Kladovo, Knjaževac, Majdanpek, Negotin, Požarevac, Smederevo, Sokobanja, Veliko Gradište i Zaječar.

  • Danijela

    9.7.2020 #1 Author

    Lepo. Turizam je i najvise pogodjen.

    Odgovori

  • Milan

    15.7.2020 #2 Author

    Gde se moze predati zahtev za dodelu sredstava, i na koji nacin…??? Hvala

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...