prognozirani deficit ove godine pet odsto

Agencija Fitch smanjila kreditni rejting Francuske na AA-

EU

29.4.2023 11:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Agencija Fitch smanjila kreditni rejting Francuske na AA- Agencija Fitch smanjila kreditni rejting Francuske na AA-
Agencija Fitch Ratings smanjila je za jedan nivo kreditni rejting Francuske, na AA-, pozivajući se na nedavne društvene tenzije koje će, kako je navela,... Agencija Fitch smanjila kreditni rejting Francuske na AA-

Agencija Fitch Ratings smanjila je za jedan nivo kreditni rejting Francuske, na AA-, pozivajući se na nedavne društvene tenzije koje će, kako je navela, uticati na kapacitet zemlje da smanji deficit i dug. 

„Politička blokada i socijalni pokreti (ponekad nasilni) predstavljaju rizik za program reformi (predsednika Emanuela) Makrona i mogli bi da stvore pritiske u prilog više ekspanzionističke budžetske politike i poništavanja ranijih reformi“, navela je rejting agencija u saopštenju, prenela je Beta.

Vlada je usvojila spornu reformu penzija zaobilazeći glasanje u parlamentu što je dovelo do osetnog jačanja protivljenja u društvu.

„Ta odluka dovela je do demonstracija i štrajkova u celoj zemlji i verovatno će ojačati radikalne snage i snage protiv establišmenta“, navela je agencija koja je do sada za Francusku imala rejting AA sa negativnim izgledima, odnosno sa rizikom na smanjenje rejtinga.

Novi rejting AA- je sa stabilnim izgledima.

Fitch je prva od tri glavne rejting agencija koja je smanjila ocenu Francuske od usvajanja penzione reforme.

Francuski ministar privrede Bruno Le Mer izrazio je žaljenje zbog „pesimističke ocene“ agencije Fitch ukazujući da ona potcenjuje posledice reformi, posebno reformi penzija.

Le Mer je rekao u subotu za France press da će Francuska nastaviti da sprovodi „strukturne reforme“.

„U stanju smo da sprovedemo strukturne reforme za zemlju i nastavićemo da ih sprovodimo“, rekao je Le Mer navodeći reformu osiguranja za slučaj nezaposlenosti i reformu penzija.

Francuski javni dug je dostigao 4,7 odsto 2022. godine, a ove godine se očekuje da će malo porasti na 4,9 odsto pre nego što počne postepeno da pada 2024. godine, predviđa francuska vlada u svom programu javne stabilnosti. Taj program se oslanja na vraćanje na evropske budžetske okvire u 2027. godini.

Fitch očekuje da će Francuska ove godine imati deficit od pet odsto. 

  • IV

    30.4.2023 #1 Author

    A šta tek mi da kažemo, kakav je naš kreditni rejting?

    Odgovori

  • BLIZANAC

    30.4.2023 #2 Author

    To je svakako bilo očekivano

    Odgovori

  • SUNCICA

    30.4.2023 #3 Author

    Francuska dominira u svakom smislu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...