Usled nastavka pogoršanja potražnje u Kini

Akcije Mercedesa oslabile za više od sedam procenata

AutomobiliEULifestyle

20.9.2024 17:13 Autor: Vladimir Jokanović 1

Akcije Mercedesa oslabile za više od sedam procenata Akcije Mercedesa oslabile za više od sedam procenata
Akcije kompanije Mercedes-Benz pale su za više od sedam odsto u petak nakon što je nemački proizvođač automobila snizio svoju prognozu godišnje dobiti zbog... Akcije Mercedesa oslabile za više od sedam procenata

Akcije kompanije Mercedes-Benz pale su za više od sedam odsto u petak nakon što je nemački proizvođač automobila snizio svoju prognozu godišnje dobiti zbog „daljeg pogoršanja“ potražnje u Kini.

Kompanija sa sedištem u Štutgartu saopštila je da sada očekuje da će se povrat na prodaju kretati u rasponu od 7,5 do 8,5 odsto, što je pad u odnosu na prethodnu prognozu od 10 do 11 odsto, prenosi Financial Times.

Kompanija je saopštila u petak da njeni problemi potiču „uglavnom iz Kine“, kao i da Mercedes-Benz na drugim tržištima, poput Evrope, takođe oseća „uticaj viših kamatnih stopa“. Akcije kompanije pale su više od sedam odsto u ranom trgovanju, što joj je oduzelo tržišnu vrednost od oko 59 milijardi evra.

Mercedes-Benz je poslednji nemački proizvođač automobila koji je izrazio zabrinutost zbog slabe potražnje u Kini, najvećem svetskom tržištu automobila, na kojem se svi nemački proizvođači oslanjaju za prodaju i profit.

Proizvođač luksuznih automobila Porsche u julu je takođe izdao upozorenje o zaradi, navodeći da je prodaja u Kini u prvih šest meseci 2023. pala za trećinu u odnosu na prethodnu godinu. Mercedes-Benz je saopštio da je rast BDP-a u Kini „dalje izgubio zamah zbog slabije potrošnje i kontinuiranog pada u sektoru nekretnina“.

BMW je početkom septembra smanjio prognozu godišnje zarade i upozorio da će slaba potražnja u Kini uticati na isporuke. Grupna godišnja zarada kompanije Mercedes-Benz pre kamata i poreza sada se očekuje da bude „značajno ispod“ prošlogodišnjih 19,7 milijardi evra, u poređenju sa prethodnom prognozom da će biti „blago ispod“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.