kompanija najavila otkup sopstvenih akcija u vrednosti tri milijarde evra

Manja dobit Mercedesa zbog inflacije i nestašica

BerzaInvesticijeNovac

22.2.2024 16:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Manja dobit Mercedesa zbog inflacije i nestašica Manja dobit Mercedesa zbog inflacije i nestašica
Mercedes-Benz je tokom prošle godine imao veće troškove zbog inflacije i zastoja u snabdevanju. Kompanija je ostvarila 153,2 milijarde evra prihoda, što je dva... Manja dobit Mercedesa zbog inflacije i nestašica

Mercedes-Benz je tokom prošle godine imao veće troškove zbog inflacije i zastoja u snabdevanju. Kompanija je ostvarila 153,2 milijarde evra prihoda, što je dva odsto više nego 2022. godine.

Bruto dobit je, međutim, pala za tri odsto, na 20 milijardi evra. Konsolidovani rezultat je pao za skoro dva odsto, na 14,5 milijardi evra.

Akcionari još mogu da računaju na dividendu veću za 10 centi, odnosno oko 5,30 evra po akciji. Mercedes je najavio i otkup akcija u vrednosti od tri milijarde evra.

Dobra prodaja dostavnih vozila 2023. nije mogla da nadoknadi gubitke u segmentu putničkih automobila. 

Prosečna cena od 74.200 evra je viša za dva odsto, pri čemu je kompanija manje trošila na gorivo i druge sirovine. Ipak, uticaj inflacije i nestašica zbog zastoja u svetskoj trgovini bio je veći, naveo je nemački proizvođač.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.