Povišene kamatne stope ECB daju rezultate

Bazna inflacija u evrozoni 4,5 odsto u septembru

EU

29.9.2023 11:29 Autor: Vladimir Jokanović 2

Bazna inflacija u evrozoni 4,5 odsto u septembru Bazna inflacija u evrozoni 4,5 odsto u septembru
Bazna inflacija u evrozoni smanjila se na najsporiji tempo u godini, podržavajući očekivanja da će Evropska centralna banka (ECB) zadržati kamatne stope na čekanju... Bazna inflacija u evrozoni 4,5 odsto u septembru

Bazna inflacija u evrozoni smanjila se na najsporiji tempo u godini, podržavajući očekivanja da će Evropska centralna banka (ECB) zadržati kamatne stope na čekanju kako bi procenila uticaj svoje kampanje povećanja kamatnih stopa.

Osnovni rast cena, koji isključuje troškove energije i hrane, dostigao je 4,5 odsto u septembru, saopštio je petak Eurostat. To je manje od 5,3 odsto u avgustu i značajno manje od preosečne procene ekonomista od 4,8 odsto, prenosi Bloomberg.

Glavna inflacija smanjila se sa 5,2 na 4,3 odsto, što je skoro dvogodišnji najniži nivo koji je takođe bio ispod očekivanja, podstaknut padom troškova energije, ali uz značajno usporavanje usluga. Nemačke obveznice i evro zadržali su svoju dobit nakon objave novih rezultata o inflaciji.

Obe mere inflacije i dalje su više nego udvostručene u odnosu na cilj ECB-a od dva odsto, dok se tržišta pripremaju za ono što zvaničnici navode da će period povišenih troškova zaduživanja biti produžen. Nemačka inflacija pala je u septembru na najniži nivo u poslednje dve godine, dok se inflacija u Španiji vratila iznad tri odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...