Uoči odluke EU o uvođenju viših carina na kineska vozila

BMW traži da Nemačka glasa protiv trgovinskog rata

EU

2.10.2024 08:49 Autor: Vladimir Jokanović 0

BMW traži da Nemačka glasa protiv trgovinskog rata BMW traži da Nemačka glasa protiv trgovinskog rata
BMW AG traži od Berlina da glasa protiv uvođenja znatno viših carina Evropske unije na električna vozila (EV) proizvedena u Kini, pridružujući se drugim... BMW traži da Nemačka glasa protiv trgovinskog rata

BMW AG traži od Berlina da glasa protiv uvođenja znatno viših carina Evropske unije na električna vozila (EV) proizvedena u Kini, pridružujući se drugim nemačkim proizvođačima automobila koji ne žele da rizikuju sukob sa svojim najvažnijim tržištem.

„Dodatne carine štete globalno aktivnim kompanijama u ovoj zemlji i mogu izazvati trgovinski spor iz kojeg niko ne bi imao koristi. Nemačka vlada bi stoga trebalo da zauzme jasan stav“, izjavio je u saopštenju u sredu generalni direktor BMW-a Oliver Zipse.

Članice EU se pripremaju da u petak glasaju o uvođenju konačnih carina od čak 45 odsto na uvezena električna vozila proizvedena u Kini. Za blokiranje carina potrebna je kvalifikovana većina — 15 država članica koje predstavljaju 65 odsto stanovništva bloka.

Nemački zvaničnici nagovestili su u utorak da vlada planira da se uzdrži od glasanja, umesto da glasa protiv. Takođe očekuju da će značajan broj država članica EU slediti njihov primer, što bi moglo otežati blokiranje sprovođenja carina.

Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Sholz) i francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) trebalo bi u sredu u Berlinu da razgovaraju o carinama. Evropska komisija, izvršni organ EU, predložila je ove namete nakon istrage koja je utvrdila da Kina nepravedno subvencioniše svoju industriju električnih vozila.

Nemački proizvođači automobila, uključujući Volkswagen i Mercedes-Benz protive se uvođenju carina, navodeći da bi one mogle ugroziti prodaju na njihovom najvećem tržištu automobila, Kini, ukoliko ta zemlja uzvrati kontramerama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.