Posle prekida tranzita ruske nafte preko Ukrajine

Brisel predložio Mađarskoj i Slovačkoj da pređu na Janaf

EUU fokusu

2.8.2024 10:37 Autor: Vladimir Jokanović 0

Brisel predložio Mađarskoj i Slovačkoj da pređu na Janaf Brisel predložio Mađarskoj i Slovačkoj da pređu na Janaf
Brisel je poručio Mađarskoj i Slovačkoj da se oslobode zavisnosti od ruske nafte i pronađu alternativni izvor snabdevanja nakon što su se ove dve... Brisel predložio Mađarskoj i Slovačkoj da pređu na Janaf

Brisel je poručio Mađarskoj i Slovačkoj da se oslobode zavisnosti od ruske nafte i pronađu alternativni izvor snabdevanja nakon što su se ove dve zemlje požalile da Ukrajina blokira isporuke iz Rusije.

U pismu Budimpešti i Bratislavi, komesar EU za trgovinu Valdis Dombrovskis je naveo da „diverzifikacija od ruskih fosilnih goriva treba da se aktivno sprovodi“, prenosi Financial Times.

Mađarska i Slovačka zatražile su od Evropske komisije da interveniše u njihovom sporu sa Ukrajinom nakon što je Kijev uveo sankcije ruskoj energetskoj kompaniji Lukoil. Budimpešta i Bratislava suočene su sa pretnjom nestašice goriva, budući da se snabdevaju putem naftvoda Družba, koji je Ukrajina blokirala.

EK je saopštila u četvrtak da dve zemlje imaju dovoljno zaliha jer ukupni protok nije smanjen. „Hitne konsultacije“ koje su dve zemlje zahtevale, prema trgovinskom sporazumu EU sa Ukrajinom, nisu bile potrebne.

Mađarskoj i Slovačkoj je odobreno izuzeće od zabrane uvoza ruske nafte u EU zbog tvrdnji da nemaju dostupnu alternativu. Dombrovskis je rekao da dve zemlje mogu da koriste postojeći naftovod Janaf, koji doprema naftu sa brodova iz Hrvatske.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto optužio je ranije ove nedelje Komisiju za „ucenjivanje“, rekavši da proganja dve zemlje zbog njihovog protivljenja naoružavanju Ukrajine. Sijarto je rekao da je možda „Brisel, a ne Kijev, izmislio celu stvar… da želi da ucenjuje dve miroljubive zemlje koje odbijaju transfer oružja“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.