Stručnjaci očekuju snažan rast cena nekretnina širom sveta

Cene kuća i stanova u istočnoj Evropi mogle bi da porastu do 15 odsto u narednih 10 godina

EUU fokusu

7.8.2023 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cene kuća i stanova u istočnoj Evropi mogle bi da porastu do 15 odsto u narednih 10 godina Cene kuća i stanova u istočnoj Evropi mogle bi da porastu do 15 odsto u narednih 10 godina
Kvartalna Anketa ekonomskih stručnjaka (EES) pokazala je da oni očekuju snažan rast cena nekretnina širom sveta u narednih deset godina. Prosečna cena nekretnina, prema... Cene kuća i stanova u istočnoj Evropi mogle bi da porastu do 15 odsto u narednih 10 godina

Kvartalna Anketa ekonomskih stručnjaka (EES) pokazala je da oni očekuju snažan rast cena nekretnina širom sveta u narednih deset godina. Prosečna cena nekretnina, prema njihovoj proceni, za deceniju bi mogla da poraste devet odsto, a u zavisnosti od regiona, očekuju da bi cene mogle da porastu od šest odsto pa do više od 20 odsto.

U istočnoj Africi i južnoj Aziji se očekuje godišnji porast cena kuća za više od 20 odsto. Visoka povećanja od 10-15 odsto takođe se očekuju u Južnoj Americi, istočnoj Evropi, centralnoj Aziji i severnoj Africi. U Severnoj Americi, zapadnoj Evropi, Okeaniji i jugoistočnoj Aziji očekuju se umereniji godišnji porast od šest do osam odsto, saopštio je nemački institut Ifo.

Anketa ekonomskih eksperata je, inače, kvartalna anketa koju sprovode institut Ifo i Švajcarski institut za ekonomsku politiku. U istraživanju koje je trajalo od 14. juna do 2. jula 2023. učestvovalo je 1.405 ekonomskih stručnjaka iz 133 zemlje.

Očekivanja cena kuća takođe zavise od inflacionih očekivanja stručnjaka – a realna povećanja cena nekretnina će stoga verovatno biti niža od nominalnih vrednosti, ističe se u saopštenju Ifo.

Snažne razlike u očekivanjima kretanja cena kuća u narednih deset godina posebno su evidentne u Evropi.

„Dok se u zapadnoj i, u manjoj meri, severnoj Evropi očekuju umereni rast cena nekretnina od 6,4 odsto i 9,9 odsto, očekivanja godišnjeg rasta u južnoj i istočnoj Evropi su skoro tri puta veća i iznose 18,4 odsto i 14,9 odsto respektivno“, saopštio je Ifo.

Mnoge zemlje su, kako podsećaju u tom institutu, iskusile drastičan porast vrednosti imovine i zakupnina u poslednjoj deceniji. Kao primer naveli su da su nominalne cene kuća širom sveta rasle u proseku za 5,4 odsto godišnje između 2012. i 2022. godine, što su pokazali podaci Banke za međunarodna poravnanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...