Neizvesnost na tržištu kuća i stanova u najvećoj ekonomiji EU

Usporen oštar pad cena nekretnina u Nemačkoj

EUNekretnineNovac

3.8.2023 16:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Usporen oštar pad cena nekretnina u Nemačkoj Usporen oštar pad cena nekretnina u Nemačkoj
Cene nekretnina u Nemačkoj usporile su pad iz prethodnih meseci, a pojedini segmenti tog tržišta su čak malo poskupeli. Nejasno je, međutim, je li... Usporen oštar pad cena nekretnina u Nemačkoj

Cene nekretnina u Nemačkoj usporile su pad iz prethodnih meseci, a pojedini segmenti tog tržišta su čak malo poskupeli. Nejasno je, međutim, je li trend zaista preokrenut, ocenio je u četvrtak Institut za ekonomska istraživanja IfW a objavila agencija DPA.

„Neki segmenti na tržištu nekretnina su se u u drugom blago oporavili u poređenju sa prva tri meseca godine, ali minus u odnosu na prošlu godinu ostaje jasan,“ naveo je IfW u analizi.

Osnova je Greix indeks cene nekretnina koji obuhvata prodajnu cenu nekretnina u 18 nemačkih gradova.

Neizvesno je hoće li se skorašnji trend održati, rekao je predsednik IfW Moric Šularik (Moritz Schularick).

„Posle istorijskog, neobično snažnog i brzog pada cena, uobičajena je faza oporavka, nakon čega možemo da očekujemo novo klizanje.“

IfW navodi da su kuće poskupele od aprila do kraja juna, posle pada u prethodna tri meseca, ali da su stanovi ponovo pojeftinili, mada neznatno i uz velike regionalne razlike.

Stanovi su u proseku pojeftinili 0,3 odsto, kuće za jednu porodicu su poskupele 2,3 odsto, a one za više porodica 1,8 odsto.

  • SABRINA

    7.8.2023 #1 Author

    Verovatno je i u Nemačkoj inflacija učinila svoje.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...