Otežano sprovođenje najvećeg paketa pomoći u istoriji

Članice EU neće uspeti da iskoriste 724 milijarde evra?

EU

17.1.2023 09:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Članice EU neće uspeti da iskoriste 724 milijarde evra? Članice EU neće uspeti da iskoriste 724 milijarde evra?
Da raste rizik da članice Evropske unije neće uspeti da na vreme potroše najveći paket pomoći u istoriji Rojtersu su potvrdili zvaničnici iz četiri... Članice EU neće uspeti da iskoriste 724 milijarde evra?

Da raste rizik da članice Evropske unije neće uspeti da na vreme potroše najveći paket pomoći u istoriji Rojtersu su potvrdili zvaničnici iz četiri različite zemlje, dok je Manuel Hidalgo iz španskog think-thanka Esade Centar za ekonomsku politiku ukazao da su se javile teškoće u novim pregovorima oko 724 milijarde evra vrednog plana koji je usvojen pre dve godine.

Hidalgo je, kako je preneo Poslovni dnevnik, upozorio da će, ukoliko se sav novac ne potroši, to postati reputacijski trošak za EU.

Radi se, inače, o novcu iz Fonda za oporavak (Recovery and Resilience Fund), za koji su države članice izrađivale Nacionalne planove oporavka koje odobrava Evropska komisija.

Ocenjuje se da će biti najteže osigurati jednoglasnost 27 članica Unije o produžetku finansiranja na osnovu tog plana i nakon 2026. godine, što bi zahtevalo podršku parlamenata svih zemalja, uključujući i Mađarsku i Poljsku, kojima je korišćenje sredstava zamrznuto zbog kršenja ljudskih prava i vrednosti liberalne demokratije.

Poslovni dnevnik podseća da je 70 odsto bespovratnih sredstava i zajmova iz ovog plana trebalo da stigne u zemlje članice do prošle godine, a ostatak do ove godine, ali da je do sada dodeljeno tek oko 20 odsto novca.

  • MARKO7

    17.1.2023 #1 Author

    Čudno za njih da su ispustili tu priliku

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...